Hlavní obsah

Vztah Romů a Čechů je nejlepší za 20 let. Vliv na ně mají Zemanovy výroky i seriál

Soužití mezi Romy a většinovou společností hodnotí jako dobré nejvíc Čechů za posledních 20 let.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejlepší výsledek za dvacet let. Soužití mezi Romy a většinovou českou společností hodnotí jako dobré nejvíc lidí od roku 1999. I přes pozitivní trend ale pořád dominuje negativní postoj založený na stereotypech. Vyplynulo to z průzkumu společnosti CVVM. Jeho výsledky přitom přišly jen pár měsíců po odvysílání oblíbeného televizního seriálu Most!. Ten se mimo jiné věnoval romské menšině.

Článek

Jak hodnotí Češi soužití mezi Romy a většinou české populace? Kolonku „dobré” či „spíše dobré” zaškrtlo 23 procent dotázaných. Pro srovnání: V roce 2013 to bylo jen devět procent. Od té doby je patrný trend nárůstu pozitivního hodnocení.

Podle ředitele projektu Romea.cz Zdeňka Ryšavého jsou ale čísla stále nevyhovující. Přes 70 procent české populace stále vnímá soužití negativně. Výsledky aktuálního šetření Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd podle něj odráží současnou atmosféru ve společnosti. Tu ovlivňuje několik faktorů – počínaje tím, jak často se média romské problematice věnují či k čemu poutá veřejnost svou pozornost.

Podle romského policisty oceňeného britskou královnou Petra Toráka jistý podíl nese i oblíbený seriál Most!. „Každý, s kým jsem se o tom seriálu bavil, říkal, že je to sranda a že se musíme naučit dělat si srandu sami ze sebe. Já to ale jako srandu nebral. Já to bral jako reálný pohled společnosti na romskou komunitu,“ uvedl pro Seznam.cz.

Na to, jak vnímá společnost romskou menšinu, mají vliv i politici. Jedním z nich je například prezident Miloš Zeman. „Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat,“ uvedl Miloš Zeman v roce 2018 na setkání s občany. V minulosti to byl pravidelně senátor Jiří Čunek. Jak hodnotí Ryšavý, od jeho výroku v roce 2007 se stalo normou, že se politici vyjadřují velmi negativně o romské menšině.

Šetření Centra pro výzkum veřejného mínění poukázalo i na postoje veřejnosti k možnostem, které mají Romové v české společnosti. Navzdory rostoucí diskriminaci Romů na trhu s bydlením, na kterou upozorňuje například i Evropská komise, označilo za horší situaci Romů v oblasti bydlení jen 25 procent dotázaných.

Reklama

Doporučované