Hlavní obsah

Youtuber Kovy: „Technologický vývoj nezvládáme. Až zpětně zjišťujeme, co s námi dělají sociální sítě”

Rozhovor s youtuberem Karlem „Kovym“ Kovářem vedl moderátor Pavel Cyprich.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

„To, že se uzavíráme do svých sociálních bublin, se teď hodně zkoumá. A dlouho ještě bude,” popsal český youtuber a jeden z moderátorů talk show V centru Televize Seznam Karel ,,Kovy” Kovář. „Budoucnost své práce ale nevidím zas tak černě. V tom, co dělám, se pořád snažím hledat smysl. A ten vidím v předávání nějakých hodnot.”

Článek

Velkou budoucnost Kovy vidí v rozšířené realitě. „Myslím si, že to, co je dneska mentální, že jsou naši diváci s námi ve studiu, bude velmi brzy doslovné,” řekl youtuber. Tím se podle něj posune i iluze přátelství, kterou mají ti, již sledují skrze třeba televizní pořady nebo YouTubové kanály určité osobnosti. „Někdo za mnou přijde, myslí si, že ho znám nebo že jsem jeho nejlepší kamarád, a já toho člověka přitom vidím poprvé v životě. To si myslím bude možná s nástupem rozšířené reality ještě silnější,” popsal své zkušenosti Kovy.

Kovy se v Praze zúčastnil tento týden českého festivalu Forbes Next Big Thing 2018. Akce, která se věnuje nejmodernějším technologiím ve světě. Podle youtubera je teď velkou výzvou, jak se lidé vyrovnají s technologickým vývojem a změnami.  Už nyní je podle něj společnost ve fázi, kdy rychlé tempo nezvládá. „Až zpětně zjišťujeme, co s námi dělají sociální sítě, co dělají s tím, jak si vytváříme názory, co s námi dělá konzumace předpřipravených, upravených zpráv. To, že se třeba uzavíráme do svých sociálních bublin, to se hodně zkoumá a dlouho ještě bude,” uvedl.

Sám youtuber přiznal, že už ve svých dvaadvaceti letech má občas pocit, že vývoj technologií nestíhá. „Snažím se, je to součást mé práce, takže dělám, co můžu. Ale lidé, kterým je deset, dvanáct let, ti jsou ještě někde úplně jinde. Konzumují to přirozeně,” řekl Kovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované