Hlavní obsah

Z chátrajícího kostela udělal student místo, kam míří tisíce lidí. Připomíná duše odsunutých Němců

Sochy připomínají duše věřících, kteří zůstali kostelu věrni i v dobách nejtěžších.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kostel v Lukové na severním Plzeňsku byl ještě v roce 2012 pro veřejnost uzavřený. Lidé se do něj podívali naposledy v roce 1968. Tehdy spadl ze stropu kus omítky a církevní památka se uzavřela. Dlouhá desetiletí kostel chátral. Situaci změnil až student Fakulty designu a umění Západočeské univerzity v Plzni Jakub Hadrava. Jeho sochy přitáhly kostelu pozornost tisíců lidí.

Článek

Kostel svatého Jiří v Lukové si vybral Jakub Hadrava pro výstup své bakalářské práce. Do kostela přišli dobrovolníci, které obalil igelitem, překryl prostěradly a krajkami a zalil sádrou. Vzniklé odlitky od té doby netradičně zdobí interiér kostela. Sochy připomínají duše věřících, kteří zůstali kostelu věrni i v dobách nejtěžších.

„Ta myšlenka mě napadla ve chvíli, kdy jsem viděl prázdné lavice. Chtěl jsem je zaplnit,” říká Hadrava a dodává, že ostatní kostely, které si procházel, neměly ani lavice.

„Díky dílu Jakuba Hadravy se dostal kostel do pozornosti veřejnosti,“ vypráví dobrovolný správce kostela a výstavy Petr Koukl. „Za letošní rok navštívilo kostel již sedm set návštěvníků. Velký zájem je i ze zahraničí. Měli jsme tu návštěvu i z Paraguaye.“

Návštěvníci sem proudí ze zemí západní Evropy, ale i jiných kontinentů. Řada se jich zajímá i o to, jak kostelu pomoci. Ve sbírce z dobrovolného vstupného už se sešlo na 550 tisíc korun, navíc se o památku začalo zajímat i Ministerstvo kultury. Díky dotaci už se opravila střecha, letos se budou opravovat opěrné zdi.

Vypracovaná je už i studie na celkovou rekonstrukci, ta podle odhadů vyjde celkově na 25 milionů korun.

Pomoci kostelu má i letošní ročník festivalu Procházky uměním, který založila violistka Jitka Hosprová, původem ze severního Plzeňska. „Během pěti úspěšných let se festivalové publikum rozrostlo a nám se podařilo pomoci více než třemi sty tisíci korun historickým objektům v regionu, který je mému srdci z celého světa nejmilejší,“ uvádí Jitka Hosprová.

Od června do září chystá hudební festival Procházky uměním na Plzeňsku celkem devět koncertů. Zahajovací Symfonický koncert se koná 8. června v plzeňské Velké synagoze, zazní skladby Mozartovy, Hummelovy či Stamice v podání Jitky Hosprové, houslisty Jaroslava Svěceného, operního pěvce Filipa Bandžaka a Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně. Na všechny koncerty je vstupné dobrovolné.

Reklama

Doporučované