Hlavní obsah

Z Ruzyně neodlétají jen samí desperáti, uklidňuje expert. Proč ale nefunguje nový systém kamer?

Jak funguje nový systém hledání lidí na pražském letišti? Rozhovor s prezidentem Asociace bezpečnostních agentur Jiřím Kameníkem. Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Letiště Praha nainstalovalo v lednu kamerový systém, který má rozpoznávat obličeje a určuje mezi nimi hledané osoby. Jenže investice za 80 milionů leží už několik měsíců ladem. Systému chybí vyškolená obsluha. „Není to tak, že by teď do letadel nasedali samí desperáti a vrazi,“ vysvětluje odborník.

Článek

Přes 60 kamer rozmístěných strategicky po celém letišti a k nim speciální software. Systém, který umí během pár chvil rozeznat, co z obrazu, jež kamery snímají, jsou lidské obličeje, a porovnat je s databází hledaných lidí.

Pokud se tvář někoho na letišti a někoho v seznamu podobá, a shoda je vysoká, upozorní specialisty, kteří na operačním středisku činnost neustále monitorují. Jenže právě ti na pražském letišti chybí. Od ledna tak systém za 80 milionů korun nikdo nevyužívá a není jasné, kdy bude. Policie se ke zjištění Televize Seznam zatím nechce konkrétně vyjádřit.

Systém pracuje na základě takzvaných biometrických prvků. „Což nejsou třeba vaše ústa, ale už třeba uši ano. Biometrickým prvkem je také vzdálenost mezi spánky,” vysvětluje Jiří Kameník, který je prezidentem Asociace bezpečnostních agentur.

Na letišti v Ruzyni je místnost, která už dávno neměla být prázdná. Policie o ní mlčí:

Nefunkční kamerový systém na letišti.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

„Někdo jako Zavahrí“

Pokud by se tak na letišti objevila opravdu hledaná osoba, neznamená to, že by systém automaticky policii oznámil, že je na letišti například Ajmán Zavahrí, což je současný šéf al-Káidy, ale „někdo, kdo je Ajmánu Zavahrímu podobný”.

To, že speciální kamery zatím svoji funkci neplní, ovšem podle Kameníka neznamená, že by policie nebyla schopná hledané osoby už teď sama odhalit. Na letišti je řada dalších bezpečnostních systémů a existují postupy a opatření, aby uměla v podobných případech zareagovat. „Policie také reaguje na zprávy ostatních útvarů, včetně zpravodajských služeb,” dodává Kameník.

Podle šéfa Asociace bezpečnostních agentur se všeobecně úroveň bezpečnosti na letištích zvedá. Zesilující opatření ale podrývá množství cestujících, kteří se každý rok přepraví. Chytré systémy lidem s úrovní bezpečnosti pomáhají, ale lidský faktor je podle něj stejně nejdůležitější.

Reklama

Doporučované