Hlavní obsah

Z Titovy jachty se stane muzeum. Rekonstrukce spolkne přes sto milionů

Tito vyplul s lodí prvně v roce 1953. Cílem jeho cesty byla Velké Británie, aby se setkal s Winstonem Churchillem.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Radnice v chorvatské Rijece nechá opravit Titovu luxusní jachtu. Hodlá z ní udělat muzeum.

Článek

Jachta, která kdysi patřila jugoslávskému prezidentovi Josipu Broz Titovi, projde rekonstrukcí. Loď není provozuschopná, motory jsou neopravitelné a trup je prorezivělý, ale podle agentury AP z ní chce místní radnice udělat muzeum.

Plavidlo sloužilo Titovi během státních návštěv až do jeho smrti v roce 1980. Navštívila ho řada politiků, osobností a hollywoodských hvězd. Po prezidentově smrti zůstalo plavidlo armádě, která pro něj v 90. letech nenašla žádné využití. Loď v roce 2000 zakoupil soukromý rejdař. Nechal plavidlo převézt do Rijeky s cílem přestavit ho na výletní loď. To se mu ale nepodařilo. Od zadluženého majitele ho v roce 2007 koupila v dražbě rijecká radnice. Ta má v plánu zrekonstruovat loď do roku 2020, kdy bude Rijeka vyhlášena Evropským hlavním městem kultury. Oprava bude podle radnice stát přes sto milionů korun.

„Veřejnost na loď nejvíce vzpomíná jako na osobní jachtu Josipa Broze Tita, jenž byl prezidentem Socialistické federativní republiky Jugoslávie. Především to ale byla výcviková loď pro námořnictvo a pak, řekněme, sloužila k Titovým osobním účelům,” uvedla pro agenturu AP Kristina Pavecová, kurátorka městského muzea v Rijece, která na projekt dohlíží.

Část chorvatské veřejnosti ale s projektem nesouhlasí. Titovi odpůrci poukazují na jeho diktaturu a vnímají ho jako kontroverzní osobnost. Tvůrci projektu se hájí tím, že nechtějí opěvovat jugoslávského prezidenta, ale chtějí vyprávět příběh země jako takové.

Jachta nesoucí název Galeb, znamenající v překladu „racek“, byla postavena v loděnicích u italského Janova. Původně sloužila k přepravě tropického ovoce z Afriky. Během druhé světové války ji Italové využívali k vojenským operacím. Během bojů v roce 1941 ji poškodili Britové a loď posléze zabavili nacisté. Plavidlo v roce 1944 potopily spojenecké jednotky při bombardování Rijeky.

Po válce nechal Tito plavidlo vytáhnout, opravit a začal jej mimo jiné využívat jako svoji osobní loď. Část lodi byla přestavěná na luxusní obytné prostory, aby je mohl prezident využívat na své zahraniční cesty. Posádku obvykle tvořilo 200 námořníků, včetně členů orchestru, kteří během plavby bavili přítomnou společnost.

„Řekla bych, že loď mu sloužila k tomu, aby především během zahraničních návštěv ukázal ostatním sílu jugoslávského námořnictva,“ dodává Pavecová. Tito vyplul s lodí prvně v roce 1953. Cílem jeho cesty byla Velké Británie, aby se setkal s Winstonem Churchillem.

Josip Tito využíval dohromady několik lodí. Jednou z nich byla i menší jachta s názvem Vis. Tu nechaly chorvatské úřady v roce 2016 potopit. Poblíž poloostrova Istrie bude sloužit jako atrakce pro turisty. Potápěči budou moci potopený vrak volně zkoumat.

Reklama

Doporučované