Hlavní obsah

Za Gladbach čtyři roky hrál a góly dával i Bayernu. Václav Svěrkoš bude glosovat šlágr Bundesligy na TV Seznam

Největší zahraniční stopu bývalý reprezentační útočník Václav Svěrkoš zanechal v Borussii Mönchengladbach, v sobotu bude hostem studia TV Seznam.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ještě před Vánoci Bayern Mnichov ztrácel na vedoucí Dortmund devět bodů, po mizerně nakopnutém podzimu je ale bavorský klub najednou zpět ve hře o titul. Jedny z klíčových bodů v bitvě o čelo Bundesligy leží i na trávníku třetího celku – Borussie Mönchengladbach. Německý šlágr vysílá od 18:15 živě Televize Seznam. A hostem zápasového studia bude Václav Svěrkoš. Někdejší reprezentační útočník, který v Gladbachu čtyři sezony působil.

Článek

Jméno Václava Svěrkoše si fotbaloví fanoušci doma spojí hlavně s Baníkem Ostrava. Ze slezského klubu vyrazil do velkého fotbalu a věrně se do něj vracel z každého ze svých zahraničních angažmá. Bývalý reprezentant válel vedle mateřského týmu také v Německu, Francii, Rakousku i Řecku. Tu největší stopu ale zanechal v dresu Borussie Mönchengladbach. Aktuálně třetím týmu Bundesligy, který se nemůže dočkat sobotního šlágru s Bayernem Mnichov.

A Svěrkoš bude u toho. Tentokrát ne přímo v Borussia Parku, ale jako host živého přenosu na Televizi Seznam.

Přímé přenosy na TV Seznam

Sobota 2. 3. – 18:15: Mönchengladbach – Bayern Mnichov

Sobota 9. 3. – 15:15: Dortmund – Stuttgart

Sobota 16. 3. – 16:00: Real Madrid – Celta Vigo

„Osobně jezdím do Gladbachu alespoň třikrát do sezony, takže nějaký přehled o týmu mám. Aktuální umístění v tabulce Bundesligy je vynikající, ale poslední týdny šla forma dolů a musím přiznat, že mám z toho zápasu trošku obavy. Takže budu fandit a doufat,“ říká Svěrkoš.

V dresu Gladbachu v letech 2003 – 2007 odehrál celkem 85 zápasů, nastřílel 22 branek. Do Německa přestoupil z Baníku už v devatenácti letech, hned v první sezoně se stal s devíti trefami nejlepším střelcem svého týmu. A má z ní krásné vzpomínky i na Bayern Mnichov… „Tehdy jsem tam hráli ještě na starém olympijském stadionu, v bráně byl Oliver Kahn a já mu dal dva góly,“ přemítá Svěrkoš. No a hned další rok jsme s Borussií otevírali na Bayernu novou Allianz Arenu a dostali jsme trojku," směje se vzápětí.

Jak už sám Svěrkoš naznačil, Mönchengladbach v posledních týdnech polevil. Nevyhrál už tři zápasy v řadě a jeho fanoušky děsí zejména bilance na domácím hřišti, kde Gladbach dva poslední zápasy s Wolsburgem a Herthou prohrál shodně 0:3. I proto už jen těsně hájí třetí místo před dotírajícím Lipskem. Nutno dodat, že i tak má našlápnuto do Ligy mistrů.

To druhý Bayern je v laufu. V únoru totiž poctivě trestal všechna bodová zaváhání Dortmundu a minulý týden se na odvěkého rivala dokonce na pár hodin bodově dotáhl, teď ztrácí jen tři body a bude v poslední třetině soutěže mocně usilovat o obhajobu titulu.

Podívejte se na sestřih, jak si Bayern Mnichov i Borussia Mönchengladbach vedly v posledním kole německé soutěže.Video: DIGI Sport

fSvěrkoš bavorského giganta na dálku upozorňuje: „Je to speciální zápas, hráči Gladbachu do toho půjdou naplno. V Německu Bayern nikdo moc nemá rád, je to nenáviděný soupeř v celé zemi. Každý se chce na Mnichov vytáhnout. Historicky si Bayern dokázal v ostatních týmech sáhnout na jakéhokoliv hráče chtěl, tím je dána nenávist a chuť všech ho porazit. A co si pamatuju já, v Gladbachu se jim tenkrát příliš nedařilo. Nepamatuju si, že bychom s nimi na domácím hřišti prohráli,“ říká Svěrkoš.

Bývalému reprezentačnímu útočníkovi, který si zahrál i na EURU 2008 a dokonce na něm jediným gólem rozhodl v závěru utkání proti domácímu Švýcarsku, je teprve pětatřicet let. Přesto fotbal už několik let nehraje. Kariéru po čtvrtém přetržení kolenního vazu ukončil v dresu Baníku Ostrava v roce 2014.

U fotbalu ale Svěrkoš zůstal. Nezanevřel na mateřský klub, tu a tam ho dokonce můžete zahlédnout přímo v kotli mezi nejvěrnějšími ostravskými příznivci. To hlavní, co ho ale nyní s fotbalem spojuje, je práce fotbalového agenta. Svěrkoš má ve své stáji řadu talentovaných fotbalistů zejména z Moravskoslezského kraje a není to tak dávno, co dotáhl do konce svůj zatím největší přestup kariéry: To když z Karviné do Sparty zamířil stoper Filip Panák.

Těšit se na Václava Svěrkoše na Televizi Seznam můžete už v sobotu v 18:15. Studio moderuje Jiří Hošek a nebude v něm chybět ani fotbalový expert Jaromír Bosák.

Reklama

Související témata:

Doporučované