Hlavní obsah

Za jarní depresí stojí hlavně únava, zdoláte ji správnou stravou nebo hezkými vzpomínkami

Rozhovor o jarních depresích.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na jaře se příroda probouzí. Lidé ale mnohdy spíše cítí únavu a deprese. Podle psychologa Jana Kulhánka je dobré ji léčit stravou, ale ne celou tabulkou čokolády. Ta sice krátkodobě přinese uspokojení, pak se ale dostaví výčitky.

Článek

Máme za sebou změnu času. Ta se hodně probírá nejen mezi veřejností, ale například i v Poslanecké sněmovně. Podle psychologa Jana Kulhánka je změna času opravdu problémem, který je z psychologického pohledu úplně zbytečný. „Nejlepší je se předem připravit, počítat s tím, že se čas bude měnit. Můžete si přidat hodinu na spaní - buď ji využijete, nebo ne. A na neděli si nechystejte nic organizačně náročného,” vysvětluje.

Na jaře se často cítíme unavení nejen kvůli změně času. Se změnami v přírodě přichází i sezonní deprese. V nich může na jaře podle Kulhánka hrát roli i únava. „Děti školou povinné už dlouho jedou ve velkém tempu, začínají být neposedné,” říká. A únava dětí se pak snadno může přenést na rodiče. Uškodit může i to, že řada lidí si na jaře přibere více aktivit, nejsou ale na takové množství koníčků či projektů energeticky připraveni.

Jak se na jaře pozitivně naladit, to se dozvíte v úvodním videu.

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované