Hlavní obsah

Pivo zdarma pro přehřáté Australany. Restaurace bojuje proti extrémnímu horku

V Austrálii kvůli horku rozdávají pivo zdarma.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

V Austrálii padají teplotní rekordy, na jihu země naměřili extrémních 49 stupňů Celsia, což je nejvyšší číslo za posledních 80 let. Jedna z místních restaurací se rozhodla rozdávat pivo zadarmo. Podmínkou bylo, aby teploty přesáhly 45 stupňů – a to se k radosti místních stalo.

Článek

Zatímco v Česku klesají teploty pod bod mrazu, v Austrálii padají rekordy na opačné straně teploměru. Teplota v australském městě Adelaide přesáhla 46 stupňů Celsia. Restaurace hotelu Red Lion tak rozdává návštěvníkům pivo zdarma. Podmínkou bylo, aby teploměr ukazoval více než 45 stupňů, což se k radosti hostů i místních obyvatel stalo.

Austrálie v těchto dnech zažívá extrémní horka. Teploty jsou nejvyšší za posledních 80 let, na jihu země naměřili dokonce 49 stupňů Celsia. Australská vláda vydala červený, tedy nejvyšší stupeň varování.

„Úplně celý jsem se zpotil. Byl jsem v Hungry Jack's (fastfoodový řetězec, pozn. red.) a koupil jsem si asi šest ledových pití. Ráno jsem pracoval, ale kvůli vedru šlo všechno moc pomalu. To vedro je zabiják,” popsal jeden z místních obyvatel aktuální meteorologické podmínky pro agenturu Reuters.

Veřejné bazény, kam se lidé snaží ukrýt před horkem, hlásí rekordní návštěvnost. Restaurace a kavárny naopak zejí prázdnotou.

„Zkoušel jsem pít vodu z kašny. Bylo to, jako by se vařila, jako by mi opařila pusu. Tak se pozná, že je opravdové horko,” uvedl místní chlapec.

Vedro trápí nejen obyvatele, ale také zvířata. Na území Santa Teresa ve střední Austrálii našli asi 40 mrtvých divokých koní, kteří zemřeli s největší pravděpodobností právě kvůli extrémnímu počasí. Jak píše britský deník The Guardian, v regionu už asi dva týdny rtuť teploměru neklesla pod 42 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Doporučované