Hlavní obsah

Čtyřicet let brutalismu v Praze jde k zemi, začala demolice komplexu Transgas

Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas stojí kousek od Václavského náměstí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Majitel souboru budov Transgas na pražské Vinohradské třídě zahájil demolici objektu. Čas na odvolání proti rozhodnutí o demolici vypršel na konci ledna. Firma HB Reavis chce pozemky pod bývalým sídlem Plynárenských podniků prodat.

Článek

Developerská skupina HB Reavis má od 1. února pravomocné rozhodnutí o demolici. Původním záměrem bylo na místě vybudovat několik nových staveb. Mluvčí Jakub Verner nicméně serveru E15 potvrdil, že firma jedná se zájemci o koupi pozemků, na kterých Transgas stojí. Demolice objektu by se měla uskutečnit podle plánu a případný nový majitel by mohl získat už jen volný pozemek.

„V současné době zahajujeme jednání s potenciálními zájemci. Dokončení prodeje záleží na nabídkách, množství uchazečů a podobně," řekl serveru E15 Verner. Výši očekávaného výnosu nekomentoval. Co se týče chystané demolice Transgasu, společnost zatím postupuje podle původního harmonogramu, který obsahuje i demolici budovy. „Budova není demontovaná nebo zbořená během jednoho týdne. Závisí na tom, jak rychlá budou jednání s potenciálními kupci," řekl Verner ČTK.

Probíhající práce jsou přípravou na následnou kompletní demolici. Kvůli stavbě lešení musí být pomocí těžké techniky například zbourán přístřešek před vchodem. „Přípravné práce na budově Transgasu budou pokračovat instalací lešení. Z technologických i bezpečnostních důvodů je potřeba odstranit překážky, které by postavení lešení bránily,“ uvedla mluvčí HB Reavis Kristýna Křemenová. „To se týká například vchodového přístřešku, venkovní kašny, zábradlí a některých prvků na fasádě budovy," dodala mluvčí.

Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky stojí kousek od Václavského náměstí, pod budovou Českého rozhlasu. Tři budovy byly postaveny v letech 1966 až 1976 v brutalistním stylu, jsou dílem týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický. Záměr bourat soubor objektů vyvolal debaty o architektuře z doby socialismu, jež má své zastánce i kritiky.

Ochránit soubor budov před demolicí se pokusil Klub Za starou Prahu, který navrhl Ministerstvu kultury, aby je prohlásilo za památku. Ze strany ministerstva ale k takovému kroku nedošlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované