Hlavní obsah

Záchranář varuje: Dno rybníka, do kterého jste loni skákali, musíte před letošním skokem prozkoumat

Záchranář varuje: Dno rybníka, do kterého jste loni skákali, musíte před letošním skokem prozkoumat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Teprve před pár dny začaly prázdniny a úrazové ambulance i oddělení nemocnic se už začínají plnit zraněnými dětmi i dospělými. V průměru u nás každý den skončí kvůli vážnému úrazu v nemocnici 87 dětí. Dvouměsíční letní prázdniny patří vždycky k těm nejkritičtějším obdobím v roce.

Článek

„Městské děti vyjedou na vesnice, vesnické děti vyjedou do města. Což přináší zvýšený počet úrazů. Vesnické děti nezvládají více nástrah ve městech, městské děti pro změnu nezvládají skoky do vody, lezení po stromech…,“ říká záchranář Bořek Bulíček.

Paradoxně více úrazů se stává na vlastním pozemku. Například na zahradě opadá ostražitost jak dětí, tak dospělých. „Děti na zahradě jezdí bez přilby nebo spadnou do jezírka. Dospělí si v klidu sedí u kávičky a mají pocit, že se na tomto chráněném místě nemůže nic stát,“ dodává Bořek Bulíček.

Jednoznačně vedou úrazy na kolech. Dále je hodně úrazů na kolečkových bruslích nebo různé pády v řece. Úrazů je mnoho také po pádech z výšky. Tady jde většinou o chalupáře, kteří opravují například střechy. „Pak také máme podle období pády ze stromů, máme pěstitele meruněk, třešní, ořechů.“

Velmi vážné letní úrazy jsou po skoku do vody, které často končí ochrnutím nebo i utonutím. A to ve chvíli, kdy se dotyčný praští do hlavy a je v bezvědomí. Pokud není poblíž někdo, kdo by pomohl, končí takový úraz tragicky.

„I když jdete do vody, kterou znáte z předchozího roku, musíte se přesvědčit, že se tam něco nezměnilo, než začnete skákat. I v rybníku může být na dně třeba i ukradené auto. U řeky je dno ještě nevyzpytatelnější, tady se dno sune, mohou tam být různé naplaveniny,“ varuje záchranář.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované