Hlavní obsah

Zadlužil se, rozkmotřil s rodinou… Ale Niki Lauda to dokázal. 70. léta byla „ruská ruleta“

Tomáš Richtr ve studiu Televize Seznam hovoří o osobnosti Nikiho Laudy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve věku 70 let v pondělí zemřel legendární rakouský jezdec formule 1 Niki Lauda, trpěl vážnými zdravotními problémy. Jakou stopu za sebou legendární pilot formule 1 zanechal? Na to odpovídal Televizi Seznam komentátor Tomáš Richtr.

Článek

Jak legendární rakouský závodník změnil svět formule 1? „Svým příběhem a svou osobností. Niki Lauda byl nositelem těch vlastností, které jsou inspirací pro mnohé, i daleko mimo obraz motorsportu formule 1. A to je neuvěřitelná píle, silná vůle, vytrvalost a nezlomnost,” vyjmenovává tajemství Laudova hvězdného úspěchu sportovní komentátor Tomáš Richtr.

Cílevědomost Nikiho Laudy se podle Richtra projevila už v začátcích kariéry, kdy navzdory námitkám rodičů následoval svoje závodnické ambice. Musel se zadlužit, s rodinou se rozkmotřil a dluhy se mu podařilo splatit, až když začal závodit za stáj Ferrari.

„Sedmdesátá léta byla nejbrutálnější v historii formule 1, to byla taková ‚ruská ruleta’. Bez nadsázky se závodilo ve skořápkách,” líčí Richtr podmínky závodů v době Laudovy slávy.

Důkazem Laudovy železné vůle byly i události z roku 1976, kdy při závodě na německém Nürburgringu vzplál jeho vůz a Lauda málem nepřežil.

„Co je zajímavé, je fakt, že Nikiho Laudu neohrožovaly plameny. Byly to chemikálie z hasicích přístrojů, které mu pak významně poničily plíce,” popisuje podrobnosti oné nehody Richtr.

I přesto Lauda již šest týdnů po nehodě opět usedl do kokpitu a následující rok získal další vítězný titul.

A jak Laudu vnímal motoristický svět poté, co ukončil svou závodnickou kariéru?

„Jako velmi úspěšného manažera. (…) Byl architektem úspěchu současného Mercedesu, jezdce Lewise Hamiltona a Valtteriho Bottase,” říká Richtr. Lauda navíc zaznamenal také úspěchy v oblasti leteckého průmyslu.

Reklama

Související témata:

Doporučované