Hlavní obsah

Žádný meteorit, ale sabotáž. Roskosmos hovoří o úmyslném provrtání ISS

Roskosmos chce objasnit příčinu úniku vzduchu z ISS.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Roskosmos svolal komisi, která má vyšetřit únik vzduchu z lodě Sojuz, jež je připojená k Mezinárodní vesmírné stanici. Informovala o tom NASA. Nově se objevily spekulace, že by mohlo jít i o úmyslnou sabotáž.

Článek

Vzduch ze Sojuzu začal unikat minulý týden malou dírou v trupu lodi. Nikomu na palubě nehrozilo nebezpečí a díru se podařilo dočasně zacelit. Kde se ale zhruba dvoumilimetrový otvor ve stěně lodi vzal, není známo.

Původně se soudilo, že ji způsobil náraz malého meteoritu. Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin ale toto vysvětlení zamítl. Díru podle něj musel udělat člověk, a to buď nedopatřením, nebo úmyslně.

„Bereme v potaz všechny teorie,” řekl Rogozin agentuře TASS. „Ta o zásahu meteoritem byla vyloučena, protože trup lodi byl evidentně poškozen zevnitř. Nicméně je příliš brzo, abychom definitivně řekli, co se stalo,” dodal.

Podle Rogozina byly na otvoru patrné stopy po vrtání. Zda někdo díru vyvrtal ještě na Zemi, nebo až ve vesmíru, stejně jako proč to udělal, se zatím Roskosmos snaží zjistit.

Reklama

Doporučované