Hlavní obsah

Žalobkyni prověří kolegové i finanční úřad. Nakoupila městský byt za 891 tisíc, prodala za čtyřnásobek

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Žalobkyně koupila byt od městské části (ilustrační foto).

Reklama

Na stole vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové leží podnět, ve kterém se popisuje, jak žalobkyně z Prahy 6 získala dva městské byty.

Článek

Finanční úřad a žalobci začali prověřovat případ náměstkyně obvodního státního zástupce na Praze 6 Sylvy Krützner.

Tato státní zástupkyně v uplynulých sedmi letech získala dva byty, které původně patřily Městským úřadům v Praze 5 a 10.

Sylva Krützner nejprve v červenci roku 2012 získala od Prahy 10 byt ve Vršovicích o rozloze 73,6 m2. Zaplatila za něj částku 891 tisíc korun.

Podle podnětu, který podal radní Prahy 1 David Bodeček a který doputoval až k pražské vrchní žalobkyni Lence Bradáčové, by se mělo nyní prověřit, jestli tato koupě probíhala standardně.

Tedy třeba zda si Krützner byt od Prahy 10 pronajímala dostatečně dlouho, aby jí ho poté mohla tato městská část prodat.

Sekretariát Bradáčové potvrdil, že podnět dostal, ale předá ho jinému státnímu zastupitelství. „Vrchní státní zastupitelství v Praze není k vyřízení podání příslušné a toto bude postoupeno příslušnému úřadu státního zastupitelství,“ uvedl v e-mailové odpovědi.

Sylva Krützner Seznamu řekla, že o podnětu neví. „Až se seznámím s tímto podnětem, tak se k němu vyjádřím,“ prohlásila. Na dotaz reportéra Seznamu, zda je možné jí zaslat otázky na e-mail, odpověděla, že to nemá smysl.

Praha zjistila, že lidé kšeftují s městskými byty. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Byt, co koupila od Prahy 10, už dnes ale nevlastní. Po 17 měsících od koupě ho prodala za částku 3,4 milionu korun. Vydělala na něm tedy zhruba 2,5 milionu.

Současné vedení Prahy 10 už nechce prodej bytu Sylvě Krützner příliš komentovat. „Takto zpětně nelze říci, zda se jednalo o nestandardní rozhodnutí,“ uvedl mluvčí Prahy 10 David Polák.

Případ pro finanční úřad

Bodeček se však v této souvislosti obrátil i na finanční úřad. Podle něj by měl zjistit, zda v případě prodeje bytu byla osvobozena od platby daně z příjmu.

„Z toho důvodu jsem podával podnět na finanční úřad, aby celou záležitost prošetřil a zjistil, zda ze strany Sylvy Krützner byly nebo nebyly splněny podmínky pro osvobození,“ zdůvodnil Bodeček.

K dalšímu bytu se Krützner dostala o několik let později. Konkrétně loni v lednu. Jenže než žalobkyně byt, který dříve patřil Praze 5, získala, došlo k několika dalším převodům.

Byt ve Smíchově o rozloze necelých 50 metrů čtverečních si nejdříve v roce 2014 pronajala 26letá rodinná příbuzná žalobkyně. Nájemní smlouvu sice podepsala na pět let. Jenže po zhruba třech letech dostala od Prahy 5 nabídku a byt si koupila. Zaplatila za něj 1,739 milionu korun.

Byt si příbuzná žalobkyně nechala jen několik dní. Praha 5 vložila kupní smlouvu do katastru nemovitostí 27. června 2017. Již prvního srpna tohoto roku ho darovala manželovi Sylvy Krützner.

Tuto nemovitost ale v současné době už vlastní tato státní zástupkyně. Její manžel ji podle darovací smlouvy na ni přepsal za dalších zhruba pět měsíců.

„Lze dojít k závěru, že neteř JUDr. Krützner získala byt pouze a jen proto, že by zřejmě JUDr. Krützner nesplnila podmínky privatizace,“ uvedl Bodeček v podnětu, který poslal Bradáčové.

Podle mluvčí Prahy 5 ale následný převod nemovitosti v rámci rodiny neodporoval podmínkám prodeje tohoto bytu.

„Jelikož se prodej realizoval za cenu podle znaleckého posudku na cenu obvyklou bez jakýchkoliv slev, nevztahovalo se na tento prodej žádné omezení,“ doplnila mluvčí Prahy 5 Markéta Drešlová.

Reklama

Doporučované