Hlavní obsah

Zámek umí zdolat za půl vteřiny, přesto vás nevykradou. Jak funguje lockpicking?

Zámek umí zdolat za půl vteřiny, přesto vás nevykradou. Jak funguje lockpicking?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedestruktivní otevírání zámků pomocí planžet a napínáků. To je locpicking. Otevírání zámků na čas je zábava, stejně jako hlavolamy. Nic ale nesmí být zneužito a vše má svá přesná pravidla i etický kodex.

Článek

K otevření zámků nedestruktivní metodou stačí opravdovým profíkům i půl vteřiny. „Je to stará disciplína jako zámky samotné. Profesí jsem vědec a baví mě řešit různé rébusy a hlavolamy. Baví mě výzva zámek překonat,“ říká Marek Pederzoli, 2. vicemistr lockpickingu ČR.

Někomu se může taková zábava zdát na hraně zákona. Jenže má svá pravidla. „My se snažíme lidi poučovat, neučíme lockpicking jen tak někoho, kdo si o to řekne. Vyžadujeme výpis z trestního rejstříku, ptáme se lidí, co je k tomu vede a dodržujeme tři zásadní pravidla,“ uvedl Marek Pederzoli.

Pravidla v etickém kodexu:

1. Nikdy neotevírat cizí zámky. Vždy jen vlastní nebo s povolením majitele.

2. Neotevírat zámky, které se aktuálně k něčemu používají. Lockpicker by si neměl otevírat ani vlastní vchodové dveře, když ztratí klíče.

3. Neprozrazovat žádné nové slabiny zámků, ale kontaktovat výrobce zámků.

A právě i poslední bod je důvod důležité spolupráce se třetí stranou. „Spolupracujeme nejen s výrobci zámků, kteří chtějí vědět, kde jsou slabiny. Ale nedávno jsme také začali spolupracovat s policií,“ dodává Marek Pederzoli.

Jednoduchý zámek zdolají za půl vteřiny. Dokážou ale překonat každý zámek, který se používá v Česku? A jak probíhají soutěže v lockpickingu? Podívejte se na celý rozhovor ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované