Hlavní obsah

Zasněžování bude letos rychlejší, hlásí největší šumavský skiareál. Ceny skipasů oproti loňsku mírně vzrostly

Rozhovor s Vladimír Kasíkem, šéfem Ski&bike Špičák.Video: Barbora Němcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší skiareál na Šumavě Ski&bike Špičák před nadcházející zimní sezonou vylepšil možnosti zasněžování. Umělým sněhem se může pokrýt díky dělům téměř 90 procent sjezdovek, první sjezdovku dokáže při teplotě kolem pěti stupňů pod nulou pokrýt umělým sněhem za čtyři až pět dní. Investice do modernizace techniky a nového vybavení dosáhla zhruba 10 milionů korun.

Článek

Špičácký areál vybudoval nové rozvody zasněžovacího systému na jedné z páteřních sjezdovek č. 2 U Zalomeného v délce zhruba 800 metrů. „K dispozici tady budeme mít i dvě speciální výtahové věže na sněžná děla. Zasněžování až z výšky čtyř metrů umožní lepší rozptyl i dokonalejší pokrytí plochy sjezdovky technickým sněhem,“ říká ředitel Ski&bike Špičák Vladimír Kasík a dodává, že nové rozvody přinesou především časovou úsporu.

Technicky bude možné zasněžovat všechny sjezdovky s výjimkou nejprudší černé Šance, která se řadí se sklonem až 100 procent (45°) k českým raritám. Špičák s 8,5 kilometru sjezdovek všech obtížností přikoupil i další sněžná děla, nyní jich má 33 kusů – 19 tyčí a 14 vrtulových.

Šumavský skiareál pro letošek navýšil ceny skipasů v průměru o tři až čtyři procenta. Denní skipas pro dospělého vyjde v hlavní sezoně na 660 korun, celodenní dětský skipas na 465 korun a juniorský na 575 korun. Rodinná jízdenka pro dva dospělé a neomezený počet vlastních dětí bude letos stát 1580 korun. Skipas je možné stejně jako v předcházejících sezonach využít i v dalších železnorudských areálech: Belveder a Nad Nádražím.

V budoucnu by měla na Špičáku ke stávajícímu zázemí vyrůst i multifunkční budova s restaurací alpského stylu. „Aktuálně dokončujeme jednotlivé projekty, které potřebujeme k vydání stavebního povolení. O něj bychom chtěli požádat na jaře 2019. Věřím, že rok nato, na jaře 2020, konečně začneme stavět,“ vysvětluje Vladimír Kasík.

Nová multifunkční budova za zhruba 50 milionů korun včetně restaurace pro 250 hostů bude stát hned u nástupu na lanovku. Počítá se zde i s novou půjčovnou lyží a kol a dalšího sportovního vybavení, administrativním zázemím areálu a dvěma patry ubytovacích kapacit. Čtyřpodlažní budova nabídne i 25 podzemních parkovacích míst.

Reklama

Doporučované