Hlavní obsah

Zastánci brexitu házející mrtvé ryby do Temže nebo přiznání Izraele ke zničení syrského jaderného reaktoru

Den očima Jiřího Hoška.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výběr toho nejzajímavějšího ze středy 21. března podle šéfkomentátora Seznamu Jiřího Hoška.

Článek

Ve věku 97 let zemřel minulý týden v Británii plukovník Zbyšek Nečas, který za druhé světové války bojoval v barvách 68. noční perutě britského Královského letectva. Nečas, kterému Britové dali po válce novou identitu John Pemberton, létal na strojích Beaufighter a Mosquito coby navigátor a radar-operátor. Proslavil se taky otevřenou konverzací s Nikitou Chruščovem na letišti Marham v roce 1956, kde sovětskému lídrovi vytmavil, proč nestojí v řadách vlastního letectva.

Izrael s odstupem 10 let oficiálně přiznal, že syrský jaderný reaktor v Dajr az-Zauru zničila v září 2007 právě jeho bojová letadla. Podle izraelské vlády byl reaktor stavěný s pomocí Severní Koreje jen několik měsíců od spuštění. Přiznání Tel Avivu, že zničení zařízení bylo dílem osmi letounů s Davidovou hvězdou, je údajně varováním pro Írán, že mu nebude umožněno vyvinout jadernou zbraň.

Do Temže u londýnské budovy parlamentu dnes hlavní zastánci odchodu Británie z Evropské unie házeli mrtvé ryby. Protestovali tak proti předběžné dohodě mezi britskou vládou a zbytkem Evropské unie o přechodném období po brexitu. Z ní vyplývá, že Británie bude až do prosince 2020 součástí unijní rybolovné politiky. Nigel Farage a někteří další architekti brexitu si myslí, že to bude mít zničující dopad na ostrovní rybáře.

Německý chemický a farmaceutický gigant Bayer získal svolení Evropské komise, aby po splnění přísných podmínek převzal největšího světového producenta semen, americkou společnost Monsanto. Cena transakce by se měla vyšplhat asi na 62 miliard dolarů (zhruba jeden a půl bilionu korun). Mohl by tak vzniknout globálně největší dodavatel pro zemědělskou výrobu. Podle Bruselu se ale Bayer současně musí části svého podnikání zbavit.

Hranici nevkusu hodlají posunout fanoušci fotbalového klubu CSKA Moskva. Ti chtějí do Londýna k zápasu evropské ligy s Arsenalem dorazit v tričkách s nápisem „Novičok Tour 2018”. Narážejí tak na smrtící nervovou látku, kterou se někdo nedávno v anglickém Salisbury pokusil zabít exagenta Sergeje Skripala a jeho dceru. I bez triček s více než provokativním nápisem má souboj Arsenalu s klubem CSKA Moskva v době britsko-ruského napětí mimořádný náboj.

Reklama

Doporučované