Hlavní obsah

Zátah na mladé pod vlivem alkoholu začal. Záběry přímo z akce

Reportáž z kontroly kvůli nalévání alkoholu ve středočeských Hořovicích.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie zahájila rozsáhlé kontroly, zda se neprodává alkohol dětem. Akce má název Had 2018.

Článek

Akce jsou preventivní a mají za cíl odhalit případný prodej alkoholu dětem a mladistvým. Policie během kontrol spolupracuje s celníky.

Reportér Seznamu se zúčastnil kontroly v Hořovicích ve Středočeském kraji. Téměř dvacet policistů zkontrolovalo během středečního večera několik hospod, barů nebo heren.

V podnicích policie chtěla většinou vidět občanské průkazy. Měla s sebou speciální tablet, prostřednicvím kterého kontrolovala věk hostů, celníci zase kontrolovali alkohol.

V Hořovicích ani v okolních vesnicích policisté nemuseli řešit ani jeden případ, kdy by v podniku  personál prodal alkohol osobě mladší 18 let.

Podle přednosty Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze Michala Miovského policejní kontroly mají smysl. „Legislativa u nás je nastavena v celoevropském kontextu normálně, akorát je problém v tom, že na rozdíl od mnoha zemí se u nás zákon nedodržuje,“ kritizuje Miovský.

Aby byl boj proti alkoholismu mladistvých účinný, musí však být podle něho kontroly doplněny důslednější prevencí ve školách. „Existují efektivní preventivní programy, které skutečně mají vliv na chování dětí,“ tvrdí Miovský. Zdarma dostupné materiály však učitelé často nevyužívají.

Česko je přitom jednou z nejhorších zemí, co se týče spotřeby alkoholu a jiných návykových látek mladistvými.

„Ve zdravotnickém významu se diagnóza závislosti týká velmi malého počtu dětí a mladistvých, ačkoliv je toho výrazně více než dřív. Riziková konzumace škodící zdraví se týká relativně velkého množství mladistvých, kteří pijí pravidelně,“ vysvětluje Miovský.

V populaci je mladistvých pijících alkohol v dávkách škodících zdraví zhruba pětina. Alespoň jednou za měsíc se opije skoro 30 % Čechů ve věku 15 až 24 let. Zkušenosti s marihuanou má téměř stejný počet mladých. Stále častější jsou děti závislé také na hraní počítačových her.

Reklama

Související témata:

Doporučované