Hlavní obsah

Závěrečná řeč Davida Ratha. Hejtman přistižený s krabicí od vína má poslední šanci přesvědčit soud

Závěrečná řeč Davida Ratha v jeho korupčním případu.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dalším dnem pokračuje hlavní líčení u Krajského soudu v Praze, který má vynést rozsudek nad Davidem Rathem a dalšími v rozsáhlé korupční kauze.

Článek

Státní žalobce Pavel Jirát požaduje, aby se bývalý středočeský hejtman a politik ČSSD David Rath odebral na devět let do vězení a aby mu propadl veškerý majetek kvůli tomu, že ho policie přistihla s krabicí od vína, ve které ale byly peníze.

Jeden z nejznámějších korupčních případů tuzemských politiků vstupuje do finále. David Rath, který celou dobu tvrdí, že úplatky nebral a zakázky ve Středočeském kraji neovlivňoval, označuje soud s ním za politický monstrproces. Přirovnává ho dokonce k padesátým letům minulého století.

Dlouhý projev doktora Ratha

Teď má nejspíš poslední faktickou šanci přesvědčit soud, že si státní žalobce a policie vysvětlují původ peněz uložených tam, kde normálně bývá červené víno Merlot, špatným způsobem. Před soudcem přednese závěrečnou řeč.

Rath je pověstný tím, že takovou příležitost nikdy nepromešká. Čeká se, že bude mluvit velmi dlouho. Zpravodaj Televize Seznam je u pátečního soudu přítomen a s Davidem Rathem plánoval mluvit ještě před ranním začátkem hlavního líčení.

V korupční kauze už závěrečné řeči přednesli nejen státní žalobce, ale také advokáti všech obžalovaných. V pátek mluví samotní obžalovaní, nejen Rath.

Řečník David Rath

Zatím není jasné, v jakém pořadí budou obžalovaní závěrečné řeči přednášet, a bere se ohled právě i na to, že v případě Davida Ratha se čeká mimořádně dlouhý projev.

Předseda trestního senátu Robert Pacovský agentuře ČTK řekl, že až ráno rozhodne podle toho, kolik z 11 obžalovaných se k soudnímu jednání dostaví.

Rath bude mít svoji závěrečnou řeč rozdělenou do několika částí. Chce poukázat na důkazní situaci, věnovat se chce také předchozímu, zrušenému rozsudku, jelikož podle něj obsahuje řadu protimluvů a závažných pochybení. „Bude velice zajímavé ukázat, jak velké a rozsáhlé chyby rozsudek obsahuje,“ řekl Rath. Při minulém hlavním líčení Rath před soudem mluvil tři dny, nyní to zatím nechce odhadovat. Na svoji závěrečnou řeč se prý připravoval zhruba dva týdny.

Krajský soud v Praze nejprve v roce 2015 uložil Rathovi 8,5 roku vězení, manželům Kateřině a Petrovi Kottovým trest o rok nižší. Přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud a případ se tak dostal zpátky k soudu, který původně vynesl odsuzující rozsudek.

Velcí hráči a křoví

Systém ovlivňování zakázek podle obžaloby fungoval tak, že Kottovi přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“.

Zmanipulované zakázky se podle spisu týkají rekonstrukce zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici, nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory nebo kolínské, mladoboleslavské či kladenské nemocnice. Za zajištění vítězství v tendru podle obžaloby brali Kottovi s Rathem úplatky, o které se dělili. Podle obžaloby chtěli za ovlivnění zakázek úplatky přes 48 milionů korun. Převzít podle spisu stihli 38 milionů, pak je zatkla policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované