Hlavní obsah

Zbitý a zkopaný hokejový fanoušek po útoku pořadatelů na jedno oko nevidí. Odškodnění od klubu se nedočkal

Soud zamítl žalobu hokejového fanouška, kterého na zápase zbila pořadatelská služba. Případ se táhne už čtyři roky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Okresní soud v Hradci Králové znovu zamítl žalobu hokejového fanouška Vladimíra Beránka, který chce po hradeckém hokejovém klubu čtvrtmilionové odškodné za trvalé následky způsobené surovým napadením ze strany členů pořadatelské služby. K napadení došlo při zápasu Hradce s Plzní v lednu 2014. Podle soudkyně se jednalo o exces jednotlivce, který už byl potrestán. Napadený muž, jenž je od útoku na jedno oko téměř slepý, se proti rozhodnutí odvolá.

Článek

Beránek se na zápase dostal do slovního sporu s jiným mužem. Spor přišli uklidnit členové ochranky, avšak celá situace skončila zbitím fanouška, který skončil v nemocnici s otřesem mozku, vyraženými zuby, zlomeným nosem a poškozením zraku. Zákrok ochranky tehdy jeden z hokejových příznivců natočil i na mobil.

Podle Petra Molnára, právního zástupce zraněného fanouška, šlo o několikanásobný útok několika lidí, proto s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Domníváme se, že se nejednalo o pouhý exces jednotlivce, ale o nepřiměřené agresivní jednání pořadatelské služby, kterou si hokejový klub najal a odpovídá tak za výkon její činnosti. I přes opakované napadání fanoušků ze strany pořadatelské služby nečiní žádné preventivní kroky či jiné vhodné opatření, aby takovému jednání zabránil do budoucnosti,” upozorňuje Molnár.

Redaktoři Seznamu ještě před soudní síní oslovili právního zástupce klubu Mountfield HK Davida Jaroše, ten však uvedl, že dotazy zodpoví pouze e-mailem. „Jelikož jsem ze zákona vázán mlčenlivostí a klient mě mlčenlivosti v této věci nezbavil, nemohu vám poskytnout žádné vámi požadované informace,” odpověděl na zaslanou zprávu.

Útok na Vladimíra Beránka nebyl jediným škraloupem, který pořadatelská služba, jež zajišťuje bezpečnost na hokejových a fotbalových utkáních v Hradci Králové, má. Nepřiměřeného chování vůči fanouškům se dopouštěla opakovaně. Například před pěti lety na utkání s brněnskou Kometou, kde podle dostupných videozáznamů někteří členové bili do hlavy fanoušky hostí, nebo když před dvěma lety i přes protesty ostatních vláčeli po schodech fandu Liberce.

Zatím posledním surovým zákrokem bylo napadení staršího muže na fotbalovém zápase loni v srpnu. Ochranka zakročila proti hradeckým fanouškům, již chtěli rozvinout transparent nelichotivý vůči vedení klubu, které hradečtí příznivci dlouhodobě kritizují. Mladík v oranžové pořadatelské vestě muže strčil tak, že ten přeletěl několik řad a zůstal mezi sedačkami ležet v bezvědomí. Zatímco se k němu seběhli ostatní, aby mu poskytli první pomoc, útočník v klidu odešel.

Reklama

Doporučované