Hlavní obsah

Zbytečná demolice za miliony? Ostravané marně bojují proti zbourání komunitního centra

Bourání bude stát 3,7 milionu korun. Místní bojují alespoň za poslední dvě budovy a zachování komunitního centra, svépomocné dílny, mini zahrádek, opalovací zóny, dětského zázemí, kynologických aktivit a cyklostezky.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Demolice, kterou nikdo z místních neschvaluje. Ostrava se rozhodla za miliony z městského rozpočtu zbourat bývalou čistírnu odpadních vod v městské části Ostrava-Zábřeh, i přestože místní v čele s podnikatelem Martinem Povou žádali o převod či prodej těchto objektů.

Článek

Areál čistírny odpadních vod v Ostravě-Zábřehu byl zprovozněn v roce 1956 a fungoval do roku 1997, kdy celý prostor do výše dvou metrů zaplavila povodeň. Na základě požadavků města Ostravy proto několik lidí zpracovalo koncept, jak by bylo dál možné objekty po bývalé čistírně využívat.

Ukázalo se, že by prostor byl vhodný pro občanské iniciativy a spolky, například skauty, vodáky, rybáře či kynology. Nikdo však o budovy neměl zájem bez finanční dotace. V roce 2007 si je proto pronajal od města Ostravy podnikatel Martin Pova, který se o ně až do roku 2010 na vlastní náklady staral. Avšak s jedním zádrhelem. Do objektů nesměl zasahovat a jakkoliv je opravovat.

„Nevím, jak chcete užívat budovy, které jsou s vymlácenými okny, s rozbitými příčkami, kde je spoustu nepořádku,” vypráví hlavní iniciátor za záchranu stavby Martin Pova.

„Všechny objekty jsme proto nejprve zajistili, aby se tam nikomu nic nestalo, pak jsme je kompletně uklidili, což byly tisíce hodin práce dobrovolníků, lidí z okolí, mých známých. Investoval jsem do toho své osobní peníze, aby to zde mohlo fungovat pro různé zájmové skupinky,” pokračuje Pova.

V roce 2010 však skončila nájemní smlouva bez prodloužení s nuceným vystěhováním z objektů. Ačkoliv občané žádali o odkoupení všech objektů, město na jejich prosby už nikdy neodpovědělo.

Náměstek primátora města Ostravy Radim Babinec však celý problém vysvětluje jinak. „Nájemní smlouvy byly ukončeny z toho důvodu, že příslušný stavební úřad nepovolil jiné užívání, tudíž byť by to možná byl bohulibý záměr využívat budovy ke komunitnímu soužití, tak stavební úřad to nepovolil."

Podle Babince jsou od té doby prostory využívány Martinem Povou bezprávně. Město Ostrava proto bylo nuceno podat žalobu na vyklizení a následně přistoupit k plánované demolici.

V současné době probíhá bourání objektů, stát bude 3,7 milionu korun. Místní lidé bojují alespoň za poslední dvě budovy pro záchranu využití tohoto prostoru a zachování komunitního centra, svépomocné dílny, mini zahrádek, opalovací zóny, dětského zázemí kynologických aktivit a cyklostezky pro občany Ostravy Jihu.

Reklama

Doporučované