Hlavní obsah

Zeman natahuje odvolání ministra kultury. Nejprve si s ním sám promluvím, řekl Hamáčkovi

Foto: vlada.cz

Hra o Staňka.

Reklama

Šéf ČSSD Hamáček na odvolání ministra trvá a věří, že prezident nebude držet ministra ve vládě proti vůli jeho vlastní strany.

Článek

Prezident Miloš Zeman natahuje odvolání ministra kultury Antonína Staňka. Zeman i po dnešní 45minutové schůzce s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem odmítl říct, zda Staňkovu rezignaci přijme.

Hamáčkovi stručně oznámil, že se rozhodne a vše oznámí teprve až po schůzce s Antonínem Staňkem, jehož si slíbil vyslechnout. Setkání se uskuteční příští týden v úterý.

Lídr sociální demokracie Hamáček prezidentovi vysvětlil důvody, proč se ČSSD rozhodla Staňka z vlády odvolat. Zároveň mu představil i jméno jeho nástupce, které prozatím odmítá zveřejnit.

Podle zdrojů z Lidového domu, ústředí ČSSD, Hamáček na odvolání trvá a doufá, že prezident nebude držet ministra ve vládě proti vůli jeho vlastní strany.

Ministr kultury Staněk je sice uměleckou scénou považovaný za nekompetentního, ale Zemanovu přízeň si dokázal získat. A to odvoláním šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, s nímž má prezident nevyřízené účty.

S napínáním ČSSD se prezidentu Zemanovi rozhodl pomoci i premiér Andrej Babiš. Ačkoliv šéf ANO původně Staňkův konec schvaloval, po pondělní schůzce s prezidentem začal zpochybňovat okolnosti Staňkovy rezignace. Babiš označil rezignaci za neobvyklou kvůli tomu, že není dobrovolná a že k ní byl Staněk dotlačen svou ČSSD.

Celý fígl je v tom, že zatímco demisi ministra prezident přijmout podle Ústavy nemusí, návrh na odvolání od premiéra ano.

Reklama

Doporučované