Hlavní obsah

Zemanova pomoc byla klíčová. Ukrajinský historik o svém věznění na východní Ukrajině

Bili mě a neustále mi vyhrožovali. Nejhorší byl ale psychický nátlak, popisuje měsíce ve vězení Igor Kozlovskyj.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Měl jsem vyvrácené klouby a po propuštění jsem se musel učit znovu chodit, popisuje své mučení ve vězení proruských separatistů ukrajinský historik Igor Kozlovskyj.

Článek

Jako údajného amerického špiona ho v roce 2016 soud v samozvané Doněcké republice poslal na víc než dva roky do vězení. Na svobodu se dostal loni v prosinci, výměnou za proruské rebely. Pomohl k tomu i český prezident.

„Neustále se zajímal, v jakých podmínkách jsem držen. V poslední fázi se obrátil na pana Surkova, který je Putinovým zástupcem pro styk se separatisty. Pak oslovil samotného Putina. Když prezident o něco žádá hlavu jiného státu, tak to má svou váhu,“ popisuje Kozlovskyj.

Ukrajinský historik a religionista je v rozhovoru velmi kritický k politice Moskvy: „Rusko se chce vrátit ke světu, ve kterém by vládl strach z toho, co udělá.“

Jak Kozlovskyj hodnotí své úterní setkání s prezidentem Zemanem v Praze? Shodli se v postoji k anexi Krymu? A spěje konflikt na východní Ukrajině ke svému konci? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované