Hlavní obsah

Země, která nemá peníze na volby. Hlasovat tak nemůže více než polovina okrsků

Libyi chybí peníze na uspořádání komunálních voleb.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Libyjské volební komisi chybí peníze na kampaň. Více než polovina volebních okrsků tak nemůže jít v březnu k volbám. Komunální volby se měly v Libyi konat už v roce 2013, vzhledem k nepokojům a občanské válce se však neuskutečnily. Kvůli financování voleb začala na libyjskou vládu tlačit i OSN.

Článek

Ve více než polovině libyjských volebních obvodů se v březnu nemohou konat komunální volby. Skoro 69 volebním okrskům z celkových 120 chybí státní financování na volební kampaň, která má voličům vysvětlit, proč jsou komunální volby důležité, a na další volební „nezbytnosti“.

Libyjské úřady povolily volby už v roce 2013, mělo se tak zajistit odtržení od centrálně řízené vlády a pomoct místním komunitám řídit své vlastní oblasti. Volby ale oddálily špatné bezpečnostní podmínky, které v zemi panovaly od pádu vlády Muammara Kaddáfího, občanská válka v roce 2014 – a nedostatek peněz.

K uspořádání komunálních voleb je zapotřebí alespoň 50 milionů libyjských dinárů (v přepočtu skoro 820 milionů korun), agentuře Reuters to řekl předseda volební komise. Do této doby získala komise ale pouze 30 procent z celkového rozpočtu.

Kvůli financování voleb se ozvala i OSN, která libyjskou vládu podporuje, a tlačí na urychlené vyřešení situace. Tripolis se k problému zatím nevyjádřil.

Reklama

Doporučované