Hlavní obsah

Ženský sport: Nová studie odhalila, že zajímá více než 80 procent sportovních fanoušků

Foto: Lucie Hrdličková, Profimedia.cz

Studie ukázala, že o ženský sport se zajímá 84 procent sportovních fanoušků.

Reklama

Nižší platy, menší popularita, méně fanoušků na stadionech. To všechno jsou problémy, se kterými se ženské sporty musí potýkat, ovšem ve stále menší míře. Nová globální studie odhalila, že převážná většina sportovních fanoušků, z nichž více než polovinu tvoří muži, se o ženský sport zajímá.

Článek

Nová studie ukázala, že 84 procent sportovních fanoušků z osmi klíčových trhů po celém světě včetně Velké Británie, USA, Německa nebo Austrálie ženský sport sleduje. A 51 procent z nich jsou muži.

„Ženský sport je jednou z nejrychleji se měnících oblastí sportovního odvětví a je důležitější než kdykoli před tím,” tvrdí analytička Lynsey Douglasová, která studii s názvem „Vzestup ženského sportu” vedla.

Míra zájmu byla ovšem vyšší u sportů, kde se ženy na jednom stadionu potkaly s muži, tedy například v atletice nebo v tenise. Naproti tomu u sportů, kde jsou pohlaví rozdělena, jako fotbal, kriket nebo golf, byl o ženy zájem menší.

Podle studie se ale situace, zejména ve fotbale, mění. Fotbalový evropský šampionát žen v roce 2017 přitáhl 150 milionů televizních diváků. O osmý světový šampionát ve fotbale žen, který se koná příští rok ve Francii, projevilo zájem 34 procent dotazovaných. V porovnání s letošním mužským světovým šampionátem v Rusku to je o 11 procent méně, kampaně na akci ale mají teprve začít.

Dalším objevem studie, která z každé země dotazovala tisíc lidí, je způsob nahlížení na ženský sport. Dotazovaní jej vidí jako více inspirující, progresivnější, orientovanější na rodinu, a dokonce i čistší, než je mužský sport. Ten je naopak brán jako více orientovaný na peníze a profit.

Reklama

Související témata:

Doporučované