Hlavní obsah

Ženy už mohou řídit auto, prince při první jízdě svezla jeho dcera

Historická chvíle: Saúdky smějí řídit.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Od neděle mohou ženy v Saúdské Arábii řídit osobní a nákladní vozidla i motocykly. Nábožensky konzervativní absolutní monarchie byla poslední zemí na světě, kde ženy nesměly usednout za volant. Řada aktivistek za právo řídit se dokonce ocitla i ve vězení.

Článek

Princ Al-Valíd se při příležitosti nedělního zrušení zákazu nechal svézt autem, které řídila jeho dcera.

S nástupem korunního prince Muhammada bin Salmána loni v červnu země zavedla řadu reforem, které zmírňují restrikce vůči ženám, či otvírají ekonomiku.

Ženy závislé na mužích

Monarchie a její stoupenci rozhodnutí nechat ženy řídit zdůvodňují mimo jiné globalizací či vysokým počtem vzdělaných žen, které mají chuť si dále budovat kariéru. Tyto ženy byly dosud závislé na mužích v rodině a řidičích, aby se dostaly, kam potřebují. To by ale nové opatření mělo změnit. Navzdory tomu, že v zemi je uplatňován systém opatrovnictví, který je kombinací zvyklostí a zákonů a po ženách požaduje, aby k některým základním rozhodnutím měly svolení muže – otce, bratra či manžela – k získání řidičského oprávnění souhlas potřebovat nebudou.

První řidičské průkazy Saúdská Arábie ženám začala vydávat začátkem měsíce. Dostaly je ženy s dokladem, který obdržely v cizině, mimo jiné v Libanonu, Británii a Kanadě. Autoškoly pro ženy byly založeny v pěti městech v království a učit v nich prozatím budou ženy, které řidičský průkaz obdržely v zahraničí.

Bez souhlasu muže stále málo práv

V ultrakonzervativní monarchii ženy nicméně stále v praxi nesmějí například pracovat, vycestovat nebo se vdát bez souhlasu mužského opatrovníka. Teprve v prosinci 2015 mohly tamní ženy poprvé volit a kandidovat ve volbách a loni bylo oznámeno, že budou moci chodit do škol či k lékaři již bez doprovodu a podnikat bez opatrovníka. V lednu bylo povoleno ženám zúčastnit se sportovních akcí, byť musely do oddělené sekce nebo do zóny pro rodiny; v dubnu byl také uspořádán první ženský cyklistický závod. Letos v únoru země poprvé umožnila ženám hlásit se do armády, do bojových operací ale zapojeny nebudou. Podle únorového oznámení vlivné duchovní rady nemusí ženy nosit abáje, tedy volný dlouhý oděv, který zahaluje jejich tělo až po paty a zakrývá vlasy a někdy i obličej. Mnohé jsou ale na oděv zvyklé a nosí ho nadále.

Reklama

Doporučované