Hlavní obsah

Zhroucený most v Janově nahradí nový, bude se podobat lodi. Stavba začala

Foto: Shutterstock.com

Zhroucený most v Janově.

Reklama

V Janově dnes, po více než deseti měsících od zřícení části Morandiho mostu, začaly betonářské práce na základech prvního pilíře nového mostu. Informoval o tom místní tisk. Most se částečně zřítil loni 14. srpna a o život tehdy přišlo 43 lidí. Dosud se odstraňovaly zbytky konstrukce z 60. let.

Článek

Na páteční ráno je naplánován odstřel dvou pilířů starého mostu. „Veškerá práce, která byla vykonána v uplynulých měsících, se dnes konečně zhmotňuje,” řekl dnes při symbolickém aktu guvernér regionu Ligurie Giovanni Toti. Budování nového mostu vede místní rodák, architekt Renzo Piano, který se těší mezinárodnímu renomé. Podle listu La Stampa by se nový most měl podobat lodi. Konstrukce z oceli má být v noci osvícená pomocí elektřiny ze solárních panelů. Piano pro své rodné město silniční stavbu navrhl zdarma.

Změnit se má také prostor pod mostem. Plánuje se vznik zcela nové čtvrti. Srpnový pád konstrukce poničil i některé stávající budovy, do kterých se již jejich obyvatelé nemohli vrátit. Bez stálé střechy nad hlavou jich zůstalo zhruba 600. Státní zastupitelství v souvislosti s neštěstím vyšetřuje 20 lidí a někdejšího provozovatele mostu, společnost Autostrade per l'Italia. Ministr dopravy Danilo Toninelli dnes řekl, že nový most bude slavnostně otevřen na jaře roku 2020.

Reklama

Související témata:

Doporučované