Hlavní obsah

Zhubni a zachraň osla, hledaní ministrů přes internet a příliš usmívající se indičtí policisté

Výběr událostí očima Martiny Spěváčkové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké události přinesla středa s datem 10. října? Vybírala Martina Spěváčková.

Článek

Domácí politiky asi máme po volebním víkendu všichni dost, tak si radši dáme zprávy ze zahraničí. Třeba jednu o tom, že v Řecku myslí na blaho oslů. Tamní vláda totiž vydala nařízení, které obézním turistům zakazuje na nich jezdit. Reagovala tak na kampaň ochránců zvířat, kteří si stěžovali, že zvířata pod tíhou návštěvníků se značnou nadváhou trpí zraněními páteře.

Motivaci do svého programu zařadila i indická vláda. Ta naopak nařídila letištní policii, aby se tolik neusmívala. Vedly ji k tomu prý obavy, že přílišná rozjásanost by mohla budit dojem povrchního přístupu k plnění jejich povinností. Informaci přinesl server BBC News. Indické bezpečnostní síly teď mají přejít od „širokých úsměvů“ k „dostatečným úsměvům”.

Ve Skotsku mají nový zákon, který ukládá oficiálním kartografům přesněji zaznamenávat na mapách Shetlandské ostrovy. Nejsevernější území Skotska bylo dosud podle kritiků na výřezech map zobrazováno kvůli úspoře místa příliš blízko zbytku Británie. Podle deníku The Washington Post si ale Shetlandy s novou normou příliš nepomůžou. Na mapě bez výřezu se paradoxně budou jevit menší a bezvýznamnější.

A k revolučním změnám se přidal i nový irácký premiér. Ten založil webové stránky, jejichž prostřednictvím se mohou Iráčané ucházet o ministerské funkce v novém kabinetu. Na zvažování přihlášek ale mají jen pár dnů, životopis musí poslat co nejdřív, protože do konce měsíce chce premiér podle serveru BBC sestavit novou vládu.

Reklama

Doporučované