Hlavní obsah

Zidanův návrat na lavičku Realu Madrid vysílá v sobotu TV Seznam, hostem bude Lukáš Zelenka

Zinédine Zidane je zpět v Realu Madrid. Podívejte se na video s příběhem jeho velkého návratu.Video: David Janeczek, DIGI Sport

 

Reklama

Fotbalová planeta nabízí víkend co víkend snad i miliony zápasů. V menu, jež nabídne nadcházející sobota 16. března, najdeme ovšem i jednu nabídku vskutku delikatesní. Na lavičce Realu Madrid totiž svou obnovenou premiéru absolvuje Zinédine Zidane, jedna z vůbec nejslavnějších postav fotbalového vesmíru.

Článek

Pozornost fanoušků bude v sobotu namířena na stadion San Bernabeu, kde Real Madrid odehraje zápas s Celtou Vigo. Duel budou moci sledovat v přímém přenosu, a navíc zcela zdarma, diváci Televize Seznam. Studio moderované Jindřichem Šídlem začíná v 16:00 a jeho hostem bude Lukáš Zelenka, někdejší fotbalista Sparty.

Právě v jejím rudém dresu se Lukáš Zelenka se Zidanem potkal přímo na trávníku. Konkrétně v duelu Ligy mistrů, 21. listopadu 2001. Takzvaná osmifinálová skupina tehdy přihrála Spartě do cesty právě Real Madrid.

A jména z jeho sestavy, jež se tehdy objevila na trávníku, dodnes berou dech. Namátkou: Iker Casillas, Roberto Carlos, Zinédine Zidane, Raúl Gonzales. A také Luis Figo. „Ten nastoupil takříkajíc v mém prostoru, hrál pravého záložníka, já tehdy levého, tak s ním jsme tenkrát absolvovali asi nejvíc soubojů,“ vybavuje si Zelenka.

Sparta pod vedením Jaroslava Hřebíka sice nakonec oba tehdejší zápasy s Realem prohrála, v Praze 2:3 a v Madridu 0:3, přesto zejména onen magický letenský večer z paměti jeho tehdejších aktérů, těch na hřišti i v hledišti, nejspíš nikdy nevyprchá.

„Mám vlastně štěstí, že jsem za Spartu hrával v době, kdy pro ni evropské poháry byly samozřejmostí, a to včetně Ligy mistrů. Ale zápas s Realem, to bylo opravdu něco mimořádného, takové to jednou za život,“ míní Zelenka. „Co do vývoje skóre jsme s nimi drželi krok, dvakrát jsme vyrovnali, ale… Zároveň to bylo i tak, že po obou našich gólech, vždycky jen pár minut nato, dokázali hráči Realu gólem odpovědět a zase nám ve skóre ucuknout. Upřímně: Já bych ten zápas popsal známým sloganem: kočka-myš. Sotva hráči Realu ucítili náznak pro ně nebezpečného vývoje skóre, tak prostě na chvíli zapnuli na vyšší obrátky. A ten zápas si ve skutečnosti bezpečně pohlídali.“

Sledujte sobotní přenos na Televizi Seznam

Sobota 16. března:

Real Madrid – Celta Vigo

Španělská La Liga

Začátek přenosu: 16:00

Moderátor: Jindřich Šídlo

Komentátor: Michal Micka, spolukomentátor: Jaromír Bosák

Expert: Luděk Mádl

Host: Lukáš Zelenka

Sám Lukáš Zelenka šel tehdy na hřiště jako první střídající sparťan, v 52. minutě nahradil Rastislava Michalíka. „Jak bych popsal náš tehdejší výkonnostní rozdíl? Asi takhle: Kdybychom si srovnali hráče na nějaké stupnici podle jejich technických schopností při ovládání míče a podobně, tak by platilo, že i relativně nejslabší hráč Realu byl na tom výrazně, výrazně líp než kdokoli z nás v týmu Sparty.“

Zinédine Zidane tehdy ve 20. minutě otevíral skóre utkání, ve 30. srovnal Rastislav Michalík, o šest minut později posunul skóre na 1:2 Fernando Morientes. Sparťanské akcie v zápase pak v 72. minutě posílily gólem Libora Sionka. Leč finálně klesly už o dvě minuty později, kdy skóre v poměru 2:3 uzavřel opět Morientes.

„Prohráli jsme, ale naši fanoušci nám navzdory tomu tleskali vstoje. Na to nikdy nezapomenu, to byl opravdu speciální pocit,“ doplňuje Zelenka.

Mimochodem právě v ročníku 2001/02, v jehož průběhu změřil síly i se Spartou, dokázal tým Realu Madrid Ligu mistrů vyhrát.

Jisté je, že letos už ji neovládne a nenaváže tak na triptych triumfů posbíraných spojitě v posledních třech sezonách. Už v osmifinále totiž tentokrát zaskočili tým Realu mladíci v barvách Ajaxu Amsterdam.

Připomeňme si, jak Lukáš Zelenka vypadal v časech svého přestupu do tureckého Manisasporu

A v součtu s dalšími nepřesvědčivými výkony a výsledky i ve všech dalších soutěžích to znamenalo už druhou trenérskou výměnu Realu Madrid v této rozehrané sezoně.

Ani Julen Lopetegui, ani Santiago Solari nedokázali naplňovat očekávané cíle. A ty jsou v Realu jasné: vyhrávat všude a pořád. Na tuhle vlnu má Real vrátit právě Zidane, který v létě loňského roku, pro mnohé překvapivě, na lavičce Realu o své vůli skončil. A zdůrazňovaly se přitom tehdy zejména spory s prezidentem klubu Florentinem Perezem. Teď každopádně platí, že jsou válečné sekery zakopány, Zidane je zpět. Ale co bude s Realem dál?

Fotbalové přenosy TV Seznam

16. 3. Real Madrid – Celta Vigo

30. 3. Juventus – Empoli

6. 4. Bayern Mnichov – Borussia Dortmund

14. 4. Liverpool – Chelsea

„V létě prostě musí nakupovat. Přinejmenším do každé řady, tedy obrany, zálohy a útoku, přinejmenším po jedné posile. A obranu budou muset asi personálně proměnit ještě víc, ta jejich defenziva je prakticky po celou sezonu prostě hrozná. No a jestli je pravda, že se zbaví Balea, tak určitě musí místo něj sehnat útočníka,“ zdůrazňuje Zelenka.

Jenže to všechno může Zidane spustit až v přestupním období. Do léta si musí vystačit s tím, co má. „V první řadě musí silou své osobnosti a velkého jména narovnat problematické body uvnitř týmu a v jeho okolí. Solari herně odstavil Marcella a Balea. To podle mě u takových fotbalistů skoro ani nejde. Mít takové hráče k dispozici a nestavět je, to prostě není normální. Nějaké spory prý měli i Sergio Ramos s prezidentem klubu Pérezem, těch věcí na řešení bude mít asi Zidane hodně," podtrhává Zelenka. „A určitě by mu hodně pomohlo, kdyby do angažmá vstoupil vítězstvím.“

Zápas Real Madrid-Celta Vigo sledujte v sobotu 16. 3. od 16:00 na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované