Hlavní obsah

Zklamání v ANO. Poslanci se nedostali na kandidátky, doufají v pomoc Babiše

Foto: Profimedia.cz

Předseda hnutí ANO s poslancem Jaroslavem Faltýnkem.

Reklama

Řada výrazných tváří z minulých voleb při sestavování kandidátek pohořela. Zklamaní poslanci se upínají k tomu, že je na volitelná místa dodatečně dostane předsednictvo hnutí.

Článek

Záchranář Milan Brázdil sedí za ANO v Poslanecké sněmovně už druhé volební období. Na kandidátce do podzimních voleb ho ale spolustraníci zařadili až na 16. místo třiadvacetihlavé kandidátky v Olomouckém kraji a poslanec neskrývá zklamání.

„Úspěch se neodpouští v téhle zemi. Nikdo mi to do očí neřekl, ale já to tak cítím. Když je někdo úspěšný, někdo jiný chce být ještě úspěšnější,“ říká ke své nominaci rázovitý poslanec, který se na plénu Sněmovny proslavil zejména bojem proti kouření či domácím porodům.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Stejný problém jako Brázdil má řada dalších poslanců a někdejších výrazných tváří hnutí. Po krajských sněmech figurují na kandidátkách až na zadních pozicích, nebo vůbec.

A považují to za nespravedlivé. Mnozí z nich se upínají k tomu, že předsednictvo v čele s premiérem Andrejem Babišem jejich práci ocení víc a do podoby kandidátek ještě zasáhne.

V Plzeňském kraji na kandidátní listině chybí hned dvě výrazné poslankyně - Barbora Kořanová a Karla Šlechtová. Druhá jmenovaná si podle vyjádření pro Seznam Zprávy chce od vysoké politiky odpočinout a svoji kariéru nasměrovat jinam.

Barbora Kořanová však o pokračování svého poslaneckého mandátu zájem měla. „Bohužel ale krajský sněm rozhodl, že na kandidátce vůbec nebudu. Je mi to líto, udělala jsem pro to maximum,“ říká Kořanová.

Poslankyně stejně jako její olomoucký kolega Brázdil doufá, že by ještě mohl zasáhnout celostátní výbor. Poslankyně je přesvědčená, že v řadě kritérií jako poslankyně obstála. „Kromě docházky, kterou mám hodně dobrou, se hodnotí i počty předložených návrhů zákonů, pozměňovacích návrhů, interpelací. Na tom je vidět, kdo z poslanců z Plzeňského kraje jak pracuje,“ uvedla.

Plzeňská poslankyně je velkou zastánkyní manželství pro všechny, je i spoluautorkou návrhu zákona, který zrovnoprávňuje svazky homosexuálů. Je také velmi aktivní členkou volebního výboru, z této pozice se dostala třeba do konfliktu s radním ČT Zdeňkem Šarapatkou. Nyní připravuje mimořádnou schůzi Sněmovny k problematice sexuálního násilí.

Krajský manažer ANO v Plzeňském kraji Michal Marek tvorbu kandidátky nechtěl komentovat. „Posílali jsme tiskovou zprávu a více se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekl pouze. V Olomouckém kraji tamní manažer Milan Passinger „odsun“ poslance Brázdila mimo volitelné pozice komentoval pouze tím, že šlo o kolektivní rozhodnutí.

Malý převrat

Na kandidátce na Vysočině se neobjeví poslanci Monika Oborná a Josef Kott. Oborná je přitom předsedkyní krajského výboru a Kott jeho místopředsedou. Poslankyně se na kandidátku nenechala zapsat, protože s její podobou, jakou sněm navrhl, nesouhlasila. Jí a Kottovi totiž nabídli až 5. a 6. pozici, místo pozice v čele kandidátky.

„Chtěla jsem v práci v Poslanecké sněmovně pokračovat dál. Celou dobu jsem tam za Vysočinu, myslím, dost bojovala. Nebyla jsem si vědoma, že by někdo nebyl spokojený s tím, jak ve Sněmovně pracuju,“ vypravuje Oborná. Na dotaz, zda nemá pocit, že v jí vedené buňce došlo k malému převratu, odpovídá diplomaticky: „Kolegům jsem popřála hodně štěstí a víc to nebudu komentovat.“

Kott Seznam Zprávám řekl, že hnutí ANO je demokratické a na možný zásah ze strany celostátního vedení se neupíná. „Umím si představit i jiné pracovní uplatnění než jen v Poslanecké sněmovně,“ říká končící poslanec. Na kandidátce se vůbec neobjevil ani její minulý lídr, předseda poslaneckého klubu ANO a pravá ruka premiéra Jaroslav Faltýnek.

Podoba kandidátky nedopadla podle představ některých poslanců ani ve Středočeském kraji. Dva stávající poslanci - Andrea Brzobohatá a Milan Pour jsou nominováni až na 22. a 23. místo. Brzobohatá v minulých volbách kandidovala jako trojka za za předsedou hnutí Andrejem Babišem a za bývalým hokejistou Milanem Hniličkou.

Pour se do Sněmovny dostal z desátého místa jako náhradník za Jaroslavu Pokornou Jermanovou, která dala přednost funkci hejtmanky Středočeského kraje.

Poslanec: Místo jsem očekával

Hladce nevznikala ani kandidátka v Pardubickém kraji, kterou do voleb povede stejně jako před čtyřmi lety poslanec a neúspěšný kandidát na hejtmana Martin Kolovratník.

Jeho poslanecký kolega a předseda krajského výboru Jan Řehounek, který ho v minulých volbách jistil z druhé pozice, bude letos kandidovat až na 6. místě. To je optikou minulých voleb nevolitelné - Pardubický kraj patří k těm menším, kde ANO, i když v roce 2017 volby vyhrálo, získalo jen čtyři poslance.

„Naštvaný není to správné slovo. Ale nezastírám, že jsem vyšší místo na kandidátce očekával. Takhle ale rozhodli delegáti. Mám z toho nějaké osobní pocity, to ano,“ přiznává Řehounek. Právě jeho přitom krajský výbor původně navrhoval na jedničku kandidátky, sněm dal ale nakonec přednost Kolovratníkovi.

„Navrhoval jsem pak na sněmu kompromisní kandidátku, která by vycházela z doporučení oblastních sněmů. To ale neprošlo. O tomto návrhu se ani nediskutovalo, sněm byl za hodinu odbytý. Nehledali kompromisní řešení,“ popisuje Řehounek, podle nějž jsou mezi ním a lídrem Kolovratníkem napjaté vztahy už několik posledních let.

Reklama

Doporučované