Hlavní obsah

Znáte vůdce Si? Aplikace boduje vzorné Číňany, na skóre hledí i zaměstnavatelé

Čínská aplikace zkouší uživatele z otázek o hlavě státu. Za správné odpovědi body, za body sledování pořadů zdarma.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Nejoblíbenější a nejstahovanější aplikace na čínském App Store. Vylétla v žebříčcích a dokonce předčila oblíbené aplikace jako WeChat nebo TikTok. To je aplikace Study (Xi) Strong Country.

Článek

Mluvíme tady o další aplikaci, kterou nechala vyvinout čínská vláda, raketovému růstu počtu uživatelů napomohla Čínská komunistická strana, píše britský The Guardian.

V aplikaci uživatelé vidí nejnovější zprávy státních médií, mohou chatovat s přáteli, převádět peníze či využít základní funkce, jako je kalendář. Nejdůležitější funkcí aplikace je ale vštípit Číňanům hluboké znalosti o hlavě státu Si Ťin-pchingovi, jeho myšlenkách a politickém programu.

Jednou týdně aplikace nabídne uživateli kvíz, za správné zodpovězení otázek dostává body a může například zdarma sledovat pořady o čínské revoluční historii.

Úřady dostaly od vlády za úkol propagovat aplikaci mezi obyvateli a vyzdvihovat její politický přínos. The Guardian ale upozorňuje na několik stížností – někteří zaměstnavatelé po svých zaměstnancích požadují, aby v kvízech dosahovali určitého počtu bodů, případně na ně vyvíjejí nátlak, aby si aplikaci do mobilů alespoň stáhli.

Google údajně chystá cenzurovanou verzi vyhledávače pro Čínu

Si Ťin-pching podle vtipálků vypadá jako Medvídek Pú. Čína kvůli tomu zakázala disneyovku Kryštůfek Robin

Nejde o první takovou aplikaci, vláda podobnou nechala vytvořit už loni v lednu. Aplikace obsahovala první knihu čínského prezidenta Si a výběr jeho citátů a projevů.

Reklama

Doporučované