Hlavní obsah

Výpověď muže, kterého chtěl naverbovat terorista. Pak zabíjel ve Stockholmu

Svět bez obalu: Terorista ve Švédsku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před rokem se ve Stockholmu odehrál teroristický útok, při kterém nákladní auto vjelo do davu lidí na ulici. Zahynuli čtyři lidé. Rádiu Svobodná Evropa se společně se švédskou zpravodajskou agenturou TT podařilo zjistit, jaké kontakty měl pachatel atentátu Uzbek Rakhmat Akilov. A proč akci provedl.

Článek

Zpráva švédských vyšetřovatelů říká, že Akilov byl v kontaktu s lidmi spojenými s terorismem přes mobilní aplikace Zello a Telegram. Švédští vyšetřovatelé říkají, že jeho kontakty používaly krycí identity a je tak obtížné je plně identifikovat.

Uzbecká a tádžická redakce Rádia Svobodná Evropa nadto zjistila, že mnoho z přezdívek je stejných, jako jsou jména některých známých teroristů Islámského státu z Tádžikistánu, kteří měli za úkol nábor nových členů.

Redaktorům se také podařilo najít dalšího Tádžika, který žije ve Švédsku: Tvrdí, že se ho Akilov snažil neúspěšně naverbovat.

„Často jsme se s ním bavili o terorismu a o Islámském státu. Moje reakce na jeho absurdní nápady byla vždy negativní. Takže, když jsem ve zprávách slyšel o útoku, hned mě napadlo, že to mohl udělat on,” tvrdí Tádžik.

Soud s Rahmatem Akilovem začal už minulý měsíc. Pokud bude ze svého činu usvědčen, hrozí mu doživotní vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované