Hlavní obsah
Online

V Almaty se stále ozývá střelba. Bezpečnostní složky už zadržely přes 4300 lidí

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci kazašské armády v ulicích hlavního města Nur-Sultan.

Reklama

Situaci v Kazachstánu sledujeme v online reportáži.

Článek

Kazachstán: Shrnutí klíčových událostí

  • Nepokoje v neděli odstartovalo prudké zdražení LPG, živí je nespokojenost se situací v Kazachstánu. Režim ve čtvrtek obnovil cenové stropy na LPG a další pohonné hmoty.
  • Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev v pátek dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji. Prohlásil také, že nebude vyjednávat s účastníky protestů, které označil za teroristy.
  • Do Kazachstánu ve čtvrtek na žádost prezidenta dorazilo až 2500 vojáků ze zahraničí, jako první přijeli z Ruska. Do země míří také jednotky z Arménie, Tádžikistánu nebo Kyrgyzstánu.
  • Šéf americké diplomacie Antony Blinken vyjádřil pochybnosti nad tím, zda musel Kazachstán kvůli současným nepokojům žádat Rusko o vojenskou pomoc.
  • Kazachstánské ministerstvo vnitra ráno oznámilo, že od počátku nepokojů bezpečnostní složky zadržely bezmála 4300 lidí. Mezi zadrženými jsou i cizinci, kteří zřejmě pochází z okolních států.
  • Ruské jednotky působí hlavně v Almaty a hlavním městě

    Vojáci z kontingentu jednotek Organizace Dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB) jsou v Kazachstánu rozmístěni především na dvou místech: v hlavním městě Nur-Sultan a starém hlavním a zároveň největším městě Almaty. V sobotu to oznámil ruský představitel ODKB.

    Jednotky kontingentu ze všech zemí ODKB - Ruska, Tádžikistánu, Arménie a Kyrgyzstánu - dorazily do Kazachstánu a začaly sloužit, uvedl podle Interfaxu Igor Panarin z ODKB. V případě potřeby lze počty vojáků navýšit, dodal.

  • Letiště v Almaty zůstane uzavřeno. Na dobu neurčitou

    Letiště Almaty je uzavřeno na dobu neurčitou. Podle BBC o tom informovalo několik kazašských sociálních médií s odkazem na státní televizní kanál Khabar 24.

    Ve středu letiště v Almaty obsadili vzbouřenci. Poté nad ním převzali kontrolu ruští vojáci z kontingentu jednotek Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) společně s kazašskými bezpečnostními silami. Otevření letiště úřady už potřetí odložily.

    Ostatní letiště v Kazachstánu, včetně letiště Nur-Sultan v hlavním městě, postupně obnovují provoz.

  • Při nepokojích v Kazachstánu podle vlády zemřelo 44 lidí, 4400 osob bylo zatčeno

    Při nepokojích v Kazachstánu zemřelo 26 demonstrantů a 18 policistů či vojáků, uvedlo v sobotu tamní ministerstvo vnitra. Některá média předtím psala o desítkách mrtvých a stovkách zraněných.

    Zatčeno bylo kvůli protestům na 4400 lidí, informovala agentura AP s odvoláním na kazachstánské ministerstvo vnitra.

    Podle agentury Reuters se v sobotu v Almaty znovu otevřely některé obchody a čerpací stanice. V ulicích stále hlídkují ozbrojení příslušníci bezpečnostních složek a občas je slyšet střelba. Zástupce starosty řekl agentuře RIA Novosti, že se město dál snaží zbavit „skupin teroristů a banditů“ a že by lidé měli zůstávat doma.

  • Organizace pod vedením Číny: Jsme připraveni jednat, pokud to bude potřeba

    Šanghajská organizace pro spolupráci vedená Čínou přislíbila, že v případě potřeby zasáhne do nepokojů v Kazachstánu. Zároveň podpořila kroky kazašské vlády, což je známka souhlasu se zásahem Ruska, poukazuje server South China Morning Post.

    S příslibem přišla organizace po tom, co americký ministr zahraničí Antony Blinken varoval, že Kazachstán bude mít po pozvání vojáků do budoucna potíže s omezením ruského vlivu.

    Šanghajská organizace pro spolupráci je regionální mezivládní organizace, která byla založena v roce 2001 představiteli Číny, Ruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu a Uzbekistánu.

  • Rusko se ohradilo proti poznámce USA, že bude těžké dostat Rusy z Kazachstánu

    Ruské ministerstvo zahraničí dnes podrážděně reagovalo na páteční poznámku šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, podle něhož se Kazachstán bude jen těžko zbavovat ruských vojáků, kteří do středoasijské země přišli na pozvání tamního prezidenta po vypuknutí rozsáhlých protestů. Ruská diplomacie označila poznámku za urážlivou a vzkázala Blinkenovi, že by měl raději posoudit to, jak se do různých záležitostí ve světě vměšují USA.

    „Jestliže má Antony Blinken tak moc rád lekce dějepisu, tak by měl vzít v potaz následující: Když přijdou k vám domů Američané, může být obtížné zůstat naživu a nebýt okraden nebo znásilněn,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. „To nás naučila nejen nedávná minulost, ale celých 300 let americké státnosti,“ dodalo.

  • V Londýně se demonstruje před kazašskou ambasádou

    Protestující podle britských médií požadují stažení zahraničních vojáků ze země, propuštění politických vězňů a legalizaci dělnických stran a odborů.

  • V Kazachstánu se opět nelze připojit k internetu

    Přístup k internetu v Kazachstánu byl v sobotu odpoledne opět zablokován kvůli pokračujícím nepokojům v některých částech země, informoval projekt Globalcheck na platformě Telegram. „Internet je opět vypnutý. Fungoval něco málo přes 7 hodin,“ uvedl projekt.

    Zpravodaj agentury TASS v Nur-Sultanu potvrdil, že v hlavním městě Kazachstánu se opět nedá připojit.

  • Kazašské ozbrojené složky střílely i na ruské novináře

    Jednoho z reportérů ruské stanice TV Dožď zasáhli policisté do nohy, informovala stanice na sociálních sítích a z celé události zveřejnila video. Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev v pátek dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji.

  • Do Kazachstánu dorazily běloruské jednotky

    Do země dorazila i běloruská vojenská technika. Běloruské jednotky jsou součástí kontingentu až 2500 vojáků ze zahraničí, o které požádal kazašský prezident v rámci členství v Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.

  • Analýza: Ochrání nepokoje v Kazachstánu Ukrajinu od ruské invaze?

    Nepokoje v Kazachstánu v posledních dnech ovládly světová média, která tak téměř přestala mluvit o blížících se jednáních Ruska a USA o Ukrajině. Jak moc ovlivní konflikt ve Střední Asii Putinovu politiku vůči Kyjevu?

  • Putin souhlasí s návrhem na videkonferenci představitelů ODKB

    Kazachstánský prezident dnes podle Kremlu vedl dlouhý telefonický rozhovor s Putinem a oba lídři si vyměnili názory na to, jakým způsobem nejlépe utišit nepokoje ve středoasijské zemi. Tokajev řekl Putinovi, že se situace v Kazachstánu uklidňuje a poděkoval mu za vyslání vojáků zemí ODKB.

    Putin podle Kremlu vyjádřil souhlas s Tokajevovým návrhem na uspořádání videokonference lídrů ODKB v příštích dnech, na níž by se hovořilo o tom, jak znovu nastolit pořádek v Kazachstánu.

  • Kreml: Tokajev o situaci v zemi hovořil s Putinem

    Kazachstánský prezident Tokajev hovořil s ruským protějškem Putinem o opatřeních nutných ke stabilizaci situace v Kazachstánu, oznámil Kreml. Informovala o tom agentura AFP.

  • Tokajev vyhlašuje v Kazachstánu na 10. ledna státní smutek

    Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev vyhlásil 10. leden dnem státního smutku, oznámil v sobotu tiskový tajemník Berik Uali. „V souvislosti s četnými lidskými oběťmi v důsledku tragických událostí v řadě regionů země se prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev rozhodl vyhlásit 10. leden 2022 dnem státního smutku,“ napsal Uali na facebooku.

  • V Almaty byl zabit izraelský občan

    Podle izraelského deníku The Jerusalem Post je mezi oběťmi nepokojů a záshů bezpečnostních složek 22letý Izraelec Levan Kogeašvili. Zemřít měl podle deníku během jednoho z náslincýh protestů. Informovalo o tom izraelské ministerstvo zahraničí, které už předalo informace také mladíkovým rodičům v Kazachstánu a jeho rodině v Izraeli. Právě s převozem těla do Izraele má ministerstvo pomoci.

  • Exprezident Nazarbajev odmítá informace, že opustil Kazachstán

    Exprezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev podle svého tiskového tajemníka Ajdose Ukibaje zůstává v hlavním městě země v přímém kontaktu se současným prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem.

    „Elbasy (Nursultan Nazarbajev) se nachází v hlavním městě Kazachstánu, městě Nur-Sultan. Žádáme vás, abyste nešířili nepravdivé a spekulativní informace,“ napsal Ukibaj na Twitteru.

    Ruská média a zahraniční novináři v pátek informovali, že Nazarbajev zemi opustil spolu se svými dětmi.

  • Kazachstán zahajuje vyšetřování 180 prodejců LPG

    Agentura pro ochranu a rozvoj hospodářské soutěže Kazachstánu zahájila vyšetřování 180 prodejců zkapalněného ropného plynu (LPG). „Od 7. ledna agentura zahájila vyšetřování podnikatelů zabývajících se maloobchodním prodejem zkapalněného ropného plynu: 85 v regionu Mangystau, 14 v Karagandě, 22 v Atyrau, 22 v Akmole, 12 v Kyzylordě, 4 v Nur-Sultan, 5 v Šymkentu, 4 v oblasti Kostanay, 4 v severním Kazachstánu, 5 v Turkestánu, 2 v Zhambylu a 1 v oblasti okolo Almaty,“ cituje prohlášení agentura TASS.

  • Video: Odjezd arménských jednotek směr Kazachstán

    Arménské jednotky do země míří v rámci kontingentu jednotek Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB).

  • Zahraničním novinářům je odepřen vstup do země

    Podle hned několika svědectví zahraničních novinářů není aktuálně možné vstoupit do Kazachstánu přes pozemní hraniční přechody. Novinářka týdeníku The Economist Joanna Lillisová na svém Twitteru uvedla, že ji pohraničníci i přes veškeré potřebné dokumenty odmítli vpustit do země. Naopak hned několika kazašským novinářům nebylo umožněno zemi opustit.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy