Hlavní obsah
Online

Online: Po střetu demonstrantů s policií jsou v Almaty ranění a mrtví

Foto: Profimedia.cz

Na hlavní prostranství v Almaty vláda poslala velkou vojenskou sílu.

Reklama

aktualizováno •

Situaci v Kazachstánu sledujeme v online reportáži.

Článek

Kazachstán: Shrnutí klíčových událostí

  • Nepokoje propukly v neděli ve městě Žanaozen, v dalších dnech se rozšířily napříč zemí. Odstartovalo je prudké zdražení LPG, živí je nespokojenost se situací v Kazachstánu. Režim ve čtvrtek obnovil cenové stropy na LPG a další pohonné hmoty.
  • Prezident Kasym-Žomart Tokajev odvolal vládu, ale z chaosu obvinil „provokatéry z domova i ze zahraničí“. Požádal o vojenskou pomoc postsovětské republiky. První cizí vojáci, mezi nimi ruští výsadkáři, dorazili ve čtvrtek dopoledne.
  • Agentury před třetí odpoledne informovaly, že v největším městě Almaty začali na hlavním náměstí vojáci střílet po demonstrantech. Agentura TASS s odvoláním na očité svědky uvedla, že že na místě jsou ranění a zabití.
  • Dosud známé oficiální statistiky: 13 mrtvých policistů, „zlikvidovány“ desítky útočníků, přes 1000 zraněných, 2000 zatčených.
Foto: Seznam Zprávy

Nepokoje v Kazachstánu v přehledné grafice.

  • Lufthansa a Aeroflot ruší lety do Almaty

    Německá letecká společnost Lufthansa oznámila, že kvůli nepokojům přestala nabízet pravidelné lety do Almaty. Leteckou přepravu do třech kazašských měst přerušil také ruský Aeroflot a další společnosti z Ruska či Blízkého východu.

  • Nepokoje v Kazachstánu neovlivní plány na jednání Ruska a NATO, řekl Bílý dům

    Nepokoje v Kazachstánu neovlivní plány Spojených států a jejich spojenců z NATO vést příští týden rozhovory s Ruskem o situaci na Ukrajině. Na tiskovém brífinku to dnes řekla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Západní země vyjádřily znepokojení nad zprávami o tom, že do Kazachstánu byli k uklidnění situace vysláni ruští výsadkáři.

    Rusko podle západních zemí shromažďuje v poslední době svoje vojáky na hranicích s Ukrajinou a zřejmě se chystá na invazi. Moskva tato tvrzení odmítá, přišla však se sérií bezpečnostních požadavků a tvrdí, že se cítí být ohrožena dalším rozšiřováním NATO na východ.

    Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price však prohlásil, že USA počínání cizích vojsk v Kazachstánu pečlivě monitorují. „Spojené státy, a upřímně celý svět, sledují jakékoliv případné porušování lidských práv. A sledujeme rovněž jakékoliv jednání, které by mohlo sloužit jako základ pro ovládnutí kazašských institucí,“ dodal.

  • Extremisté chtěli zabránit rozmístění sil OSKB, prohlásil Lukašenko

    Extremisté obsadili letiště v Kazachstánu, aby zabránili rozmístění sil Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB), prohlásil ve čtvrtek běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

    „Zapálili všechno, co mohli, obsadili letiště a udělali to záměrně. Jak v Almaty, tak v Nur-Sultanu došlo k pokusu zmocnit se letiště. Byl to úmyslný čin,“ řekl Lukašenko podle agentury BelTA. „To proto, že pochopili, že tam budou rozmístěny vojenské síly, především Ruska a [dalších] států CSTO.“

  • Borrell vyzval k respektování práv a zajištění bezpečnosti civilistů

    Obavy o dění v zemi dal najevo také šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell, který vyzval k respektování práv a zajištění bezpečnosti civilistů. „Vojenská pomoc ze zahraničí vyvolává vzpomínky na situace, kterým je třeba se vyhnout. EU je připravena přispět k řešení krize,“ napsal Borrell na Twitteru.

  • O život dosud přišlo 18 policistů a 748 utrpělo zranění

    Kazašské ministerstvo vnitra odpoledne zvýšilo údaje o mrtvých a zraněných příslušníků bezpečnostních sil. O život podle sdělení dosud přišlo 18 policistů a 748 utrpělo zranění. O počtech obětí mezi demonstranty se však úřady nadále nezmiňují. Jen ministerstvo zdravotnictví dříve uvedlo, že v celé zemi si nepokoje vyžádaly více než tisícovku zraněných.

    Ministerstvo vnitra rovněž zvýšilo údaj o počtu zadržených účastníků protestů z dřívějších 2000 na 2298.

  • Šéfka RT: Rusko pomůže, pomozte ale na oplátku - uznejte Krym

    Margarita Simonyan, ruská novinářka a šéfredaktorka televizní zpravodajské sítě RT a státní mezinárodní tiskové agentury Rossiya Segodnya na svém oficiálním Twitteru napsala, že Rusko Kazachstánu „samozřejmě pomůže“, nicméně by Kazaši mohli na oplátku pomoci také:

    1. Uznáním Krymu

    2. Vrácením cyrilice

    3. Zavedením ruštiny jako druhého úředního jazyka

    4. Necháním na pokoji ruských škol

    5. Vyhnáním protiruských nevládních organizací

    6. Soudržnou bratrskou domácí politikou bez jakýchkoliv styčných bodů s místními nacisty

  • Policie hlásí tisíce zadržených účastníků nepokojů v Kazachstánu

    Policie zadržela asi 2000 lidí při potlačování nepokojů v Almaty, největším městě středoasijského Kazachstánu. Uvedla to dnes agentura TASS s odvoláním na kazašské ministerstvo vnitra.

    „Policisté v Almaty vyrazili k očistě ulic. Přijímají opatření k zadržení narušitelů pořádku. Celkem bylo na policii předvedeno okolo 2000 lidí,“ citovala agentura z komuniké.

    V Almaty byly podle dřívějšího vyjádření policejní mluvčí v noci na dnešek „zlikvidovány“ desítky útočníků na administrativní budovy. Některá zahraniční média to interpretují jako potvrzení, že policie zabila desítky demonstrantů. Při potyčkách podle státní televize přišlo o život nejméně 13 policistů, zranění utrpělo 353 příslušníků pořádkových sil.

  • Výše škod v Kazachstánu se blíží hranici 2 miliard korun

    Přibližná výše škod, které podnikatelům v Kazachstánu způsobily nepokoje v zemi, se odhaduje na 40 miliard tenge (téměř 2 miliardy Kč), oznámila ve čtvrtek Národní podnikatelská komora Atameken podle agentury TASS.

    Komora upozornila, že u řady objektů zatím není možné výši škod odhadnout, protože podnikatelé nemají přístup do objektů.

  • „Mírotvorce“ vyslal i diktátor Lukašenko

    V Kazachstánu se nyní rozbíhá operace především ruských vojáků pod hlavičkou postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), kterou o pomoc se zvládnutím situace požádal prezident Kasym-Žomart Tokajev.

    V zemi ale operují i vojáci jiných zemí ODKB. Běloruský ministr obrany Viktar Chrenin uvedl, že Bělorusko vyslalo do Kazachstánu mírovou rotu ze 103. samostatné výsadkové brigády Vitebských sil speciálních operací.

    „Dnes v noci tato jednotka napochodovala do oblasti letiště Machulishi, kde byla naložena letadla Ruské federace. V tuto chvíli postupujeme na místo plnění úkolů,“ řekl Chrenin.

    Kromě toho byli z Ruské federace do Kazachstánu vysláni příslušníci 45. samostatné brigády zvláštního určení vzdušných sil. Podle InformNapalm a ukrajinských médií se v roce 2014 armáda této brigády zúčastnila anexe Krymu.

  • Střelba na hlavním náměstí v Almaty si vyžádala mrtvé

    Agentura TASS s odvoláním na očité svědky uvedla, že si střelba na hlavním náměstí v Almaty, centru nynějších nepokojů v Kazachstánu, vyžádala mrtvé.

    „Lidé, kteří běželi od náměstí, potvrdili, že na místě jsou ranění a zabití,“ napsal TASS. Očití svědci podle agentury Interfax uvedli, že vojáci přijeli v pěti kamionech na náměstí, kde se v tu dobu zdržovalo asi 300 demonstrantů.

  • Kommersant: V hlavním městě panuje apokalyptická situace

    Střelbu na hlavním náměstí v Almaty označil ruský list Kommersant za známku, že úřady přistoupily k „čištění“ města, ve kterém podle zpravodaje deníku panuje apokalyptická situace: „Při cestě do města lze jako první vidět obrovské fronty na benzinových stanicích, které ještě fungují. Desítky aut, mraky lidí.“

    Blíže k centru prý lidé sami otevřeli zásobníky s palivem a přelévají si jej do kanystrů. „Jede se v hustém dýmu, smíšeném se smogem, a okolo jsou pozůstatky spálených autobusů, nákladních a osobních aut. Čím blíž k centru, tím více je spálených zastávek a zničených bankomatů. Obchody jsou zabarikádované, anebo vyrabované,“ popsal zpravodaj ruského deníku.

    Po městě podle něj chaoticky jezdí mnoho aut s odšroubovanými poznávacími značkami. „Máme pocit, že ve městě nic není pod kontrolou a neplatí žádná pravidla,“ dodal Kommersant.

  • Video: Kazašská policie střílí do protestujících

    Kazašští vojáci a policisté začali střílet po demonstrantech na hlavním náměstí v největším městě Almaty. Záběry, které to dokazují, zveřejnil ruský list Novaja Gazeta.Video: twitter/novaya_gazeta

  • Cichanouská: Kazaši mají právo rozhodnout o budoucnosti své země

    „Člověk nemusí být politik ani odborník, aby pochopil, že nasazení vojsk je vždy ozbrojeným zásahem do záležitostí jiného státu. Běloruský lid by se nikdy nevyjádřil pro vyslání vojsk k potlačení vůle kazašského lidu,“ uvedla vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.

    „Pouze obyvatelé Kazachstánu mají právo rozhodnout o budoucnosti své země a hájit svou volbu. Pouliční protesty jsou přirozené a v autoritářských režimech představují jeden z mála dostupných způsobů vyjádření občanské vůle. Doufám, že protestující a kazašské úřady najdou způsob, jak zahájit dialog a vyřešit situaci tak, aby nedošlo k dalším obětem,“ stojí v jejím vyjádření.

  • Vojáci zahájili palbu na demonstranty

    Kazašští vojáci začali střílet po demonstrantech na hlavním náměstí v největším městě Almaty, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na očité svědky. Podle agentury začali vojáci na náměstí Republiky střílet po účastnících nepokojů i po automobilech.

    Také zpravodajové agentur AFP a Reuters z místa uvedli, že je v centru největšího města středoasijského Kazachstánu slyšet střelba.

    „Palba na náměstí neutichá ani po přibližně čtvrthodině, střílejí po lidech, kteří přišli na náměstí ozbrojeni, střílejí po autech. Jsou ranění. Není jasné, zda jsou i mrtví. Nelze se tam dostat,“ řekl agentuře TASS nejmenovaný svědek. Akci kazašských vojáků předcházely výzvy k vyklizení hlavního městského náměstí. „Ať všichni opustí náměstí, začínáme střílet,“ znělo podle médií z tlampačů.

    Policejní mluvčí v Almaty už dříve ohlásila „likvidaci“ desítek útočníků na vládní budovy, což některá média interpretují jako potvrzení, že bezpečnostní síly už zabily desítky demonstrantů.

  • Video: Spoušť na letišti v Almaty

    Letiště v Almaty ve středu podle agentur obsadili protivládní demonstranti, což si vynutilo zastavení leteckého provozu. Úřady později oznámily, že letiště „osvobodily“ vládní složky. Po sociálních sítích mezitím začaly kolovat záběry poničeného letištního terminálu.

    Lety do kazašské metropole dnes zrušily aerolinky Lufthansa, Aeroflot či Ural Airlines.

  • Premiér Fiala: Náš zájem je, aby do toho nezasahovaly jiné mocnosti

    Stručný komentář k aktuálnímu dění v Kazachstánu poskytl český premiér Petr Fiala: „Samozřejmě zájmem České republiky je, aby všude ve světě se dodržovala lidská práva, nebyly potlačovány občanské svobody a byla respektována nezávislost a celistvost jednotlivých států a nezasahovaly do toho jiné mocnosti.“

  • Nejméně třináct zabitých policistů a tisíce zadržených demonstrantů

    Při potlačování nepokojů v metropoli Almaty policie zadržela asi dva tisíce lidí, uvedla ve čtvrtek agentura TASS s odvoláním na kazašské ministerstvo vnitra. „Policisté v Almaty vyrazili k očistě ulic. Přijímají opatření k zadržení narušitelů pořádku,“ citovala agentura z komuniké.

    Při dosavadních střetech podle státní televize přišlo o život nejméně 13 policistů, zranění utrpělo 353 příslušníků pořádkových sil. Kazašské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že při nepokojích v zemi bylo zraněno přes 1 000 lidí, z nichž téměř 400 muselo být hospitalizováno.

  • EU apeluje na zdrženlivost všech stran a mírové řešení

    Evropská unie dnes vyzvala Moskvu, aby ctila svrchovanost a nezávislost Kazachstánu. Učinila tak v reakci na vyslání ruských výsadkářů do středoasijské země.

    „Násilí musí skončit. Zároveň vyzýváme všechny strany ke zdrženlivosti a k mírovému řešení situace. EU je nyní samozřejmě připravena a ochotna podpořit dialog v zemi,“ uvedl mluvčí Evropské komise.

Reklama

Hlavní zprávy