Hlavní obsah
Online

Putin poslal vojáky na Donbas. „Hranice jsou chráněny,“ uklidňuje Ukrajince Zelenskyj

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin během pondělního jednání Rady bezpečnosti Ruské federace.

Reklama

aktualizováno •

Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace

– Ruský prezident Vladimir Putin Putin v pondělí v televizním projevu k národu oznámil, že je nezbytné uznat nezávislost lidových republik vyhlášených proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Televize vzápětí ukázala, jak podepisuje příslušné dekrety a dohody s vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Dohody podle pozorovatelů mají Rusku poskytnout právní základ pro vyslání vojáků do východoukrajinského Donbasu.

– Vladimir Putin následně nařídil ministerstvu obrany zajistit udržení míru v Doněcké a Luhanské lidové republice ruskými ozbrojenými silami. Informuje o tom státní agentura RIA Novosti.

– Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Joe Biden v zásadě souhlasili se summitem ohledně stoupajícího napětí na ukrajinsko-ruských hranicích, oznámil v noci na pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle Kyjeva jakákoli snaha o diplomatické řešení stojí za pokus.

– Kreml ale později mírnil očekávání. „Je předčasné mluvit o jakýchkoli specifických plánech na organizaci jakýchkoli summitů,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

– Podle nejnovějších informací amerických zpravodajských služeb má Rusko nyní u hranic s Ukrajinou rozmístěno téměř 75 procent svých hlavních sil, řekl stanici CNN zdroj ze zpravodajských služeb. Koncentrace sil v blízkosti Ukrajiny je velmi neobvyklá a je to část důvodu, proč USA věří, že Rusko je připraveno zaútočit, uvedl zdroj.

– Rusko tvrdí, že na svém území zabilo pětici ukrajinských „diverzantů“, podle Kyjeva tam ale žádné síly nebyly. Moskva také uvedla, že střela vypálená z Ukrajiny zničila stanoviště ruských pohraničníků. Kyjev to označil za provokaci ruských tajných služeb.

– Ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy, aby kvůli stále se zvyšující pravděpodobnosti vzniku vojenského konfliktu na Ukrajině urychleně opustili východní oblasti země. Úřad varuje před jakýmikoli cestami na Ukrajinu.

  • Zelenskyj v projevu uklidňoval Ukrajince. Očekává „jasnou podporu Západu“

    „Děkuji za vaši dospělost a klid. Ruská federace opustila minský a normandský formát. Chceme mír, vyžádali jsme si zasedání Rady bezpečnosti OSN a summitu normandské čtyřky,“ vzkázal Ukrajincům Zelenskyj. „Nepoddáme se provokacím. Naše hranice jsou chráněny,“ řekl také prezident. Ukrajinci podle něj nemají panikařit a mohou jít spát.

    „Mezinárodně uznané ukrajinské hranice zůstanou v současné podobě, a to navzdory ruským akcím,“ uvedl v projevu Zelenskyj. „Vydáme se pouze diplomatickou cestou,“ dodal prezident. Ukrajina si nicméně podle Zelenského „vyhrazuje právo na to se bránit“. Zelenskyj také dodal, že očekává „jasnou podporu Západu“.

  • Spojené státy přesouvají své diplomaty z Ukrajiny do Polska

    Spojené státy podle reportérky Bloombergu Jennifer Jacobsové přesouvají zaměstnance svého velvyslanectví na Ukrajině z bezpečnostních důvodů do Polska. K jejich návratu může ale dojít již zítra, pokud nedojde k invazi, uvedla reportérka na twitteru. Původně mělo dojít pouze k přesunu do západoukrajinského Lvova.

  • Turecko odsoudilo ruské kroky

    „Rozhodnutí Ruska uznat Doněckou a Luhanskou republiku je jasným porušením nejen minských dohod, ale také politické jednoty, suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. Takzvané rozhodnutí považujeme za nepřijatelné a odmítáme ho,“ uvedlo turecké ministerstvo a vyzvalo všechny strany k dodržování mezinárodního práva, uvádí ČTK.

  • Spojené státy varují ruské opoziční kritiky a aktivisty

    Spojené státy podle serveru Foreign Policy varují ruské opoziční politiky, antikorupční aktivisty nebo disidenty na Ukrajině. Obávají se, že by se je Rusko v aktuální situaci mohlo pokusit zadržet nebo zabít.

  • Britský krizový štáb se sejde v úterý v 6:30

    Premiér Boris Johnson povede v úterý v 6:30 schůzku krizového štábu o situaci na Ukrajině. Cílem bude mimo jiné dokončit seznam nových sankcí proti Rusku, které budou zavedeny „okamžitě“, uvedl premiérův úřad v Downing Street. V úterý mají k sankcím přistoupit také Spojené státy.

  • Ráno se mimořádně sejdou velvyslanci zemí EU

    Na svém twitterovém účtu o tom informoval zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Viktor Daněk.

  • NBC: V případě ruské invaze na Ukrajinu by se Zelenskyj přesunul do Lvova

    Spojené státy podle americké stanice NBC řešily s ukrajinskou stranou scénař případného přesunu prezidenta Zelenského, pokud by došlo k ruské invazi. V případě útoku na Ukrajinu by se měl prezident přesunout do Lvova, který je blíž k polským hranicím.

  • Ukrajina požádala o svolání RB OSN kvůli nezákonným krokům Ruska

    Na twitteru o tom informovala ukrajinská ambasáda v České republice. „Ukrajina požaduje svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s nezákonnými akcemi Ruské federace,“ uvedl ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

  • OBSE zaznamenala více než 3000 případů porušení příměří na východě Ukrajiny

    Informovala o tom agentura AFP s odkazem na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

  • Zelenskyj jednal s Johnsonem a přípravuje se na projev

    „Po jednání bezpečnostní rady jsme o současné situaci diskutovali s premiérem Borisem Johnsonem. Nyní připravujeme projev a poté jsou plánována jednání s Charlesem Michelem (předseda Evropské rady) a prezidentem Erdoganem,“ uvedl na twitteru ukrajinský prezident Zelenskyj.

  • V Kyjevě nadále jedná bezpečnostní rada

    V Kyjevě stále jedná bezpečnostní rada, informoval na twitteru ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis, který také poděkoval za podporu Ukrajiny. Stále se očekává projev prezidenta Zelenského.

  • Biden hovořil se Zelenským

    Americký prezident Joe Biden volal svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému. Informoval ho o amerických sankcích a podpoře územní celistvosti Ukrajiny.

  • Ruské ozbrojené síly už jsou v Donbasu

    Ruský prezident Vladimir Putin nařídil armádě zahájit misi ve dvou povstaleckých republikách na východě Ukrajiny, jejichž nezávislost krátce předtím uznal zvláštními dekrety. Cílem mise má být podpora míru, napsala agentura TASS. V návaznosti na uznání samostatnosti separatistických regionů dnes Putin s vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky podepsal dohody o spolupráci.

    Obyvatelé Doněcku - bašty proruských separatistů - podle RFE/RL pozorovali velkou kolonu tanků a obrněných vozidel, která kolem 21:00 SEČ projela centrem města a poté vyrazila směrem k městu Jasynuvata a dále k takzvané linii dotyku. Údajný přesun ruských vojsk zaznamenali mezitím i další svědci.

  • Scholz, Biden a Macron se shodli, že krok Ruska nezůstane bez odpovědi

    Rozhodnutí Ruska uznat nezávislost povstaleckých samozvaných republik na východě Ukrajiny je jasným porušením minských mírových dohod a tento krok nezůstane bez odpovědi. Dnes se na tom telefonicky shodli německý kancléř Olaf Scholz a prezidenti Spojených států a Francie Joe Biden a Emmanuel Macron.

    „Německo, Francie a USA rozhodnutí ruského prezidenta (Vladimira Putina) ostře odsuzují,“ uvedl podle ČTK mluvčí německého kancléře Steffen Hebestreit.

  • Turecko vyzvalo své občany, aby opustili východ Ukrajiny

    Turecké ministerstvo zahraničí dnes svým občanům důrazně doporučilo, aby opustili východní Ukrajinu. Učinilo tak poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že je nezbytné uznat nezávislost „lidových republik“ vyhlášených v roce 2014 proruskými separatisty v Donbasu na východě země. Informovala o tom agentura Reuters.

    Turecko, které je členem NATO, sdílí s Ukrajinou a Ruskem společnou námořní hranici v Černém moři. Ankara vyzvala k mírovému řešení krize a nabídla se, že bude v konfliktu působit jako prostředník.

  • Stále doufám, že vojenský konflikt můžeme odvrátit, řekl ČT Lipavský

    „Jsme svědky vývoje scénáře, před kterým mimo jiné Spojené státy varovaly. Ten vývoj není dobrý. Evropská unie na to zítra bude reagovat, scénáře jsou připravené, budou se řešit sankce. Stále věřím, že vojenský konflikt můžeme odvrátit,“ řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský ve vysílání stanice ČT24.

  • Jednání ukrajinské Bezpečnostní rady pokračuje

  • RIA: Putin nařídil armádě začít s „mírovou misí“ na východě Ukrajiny

    Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ministerstvu obrany zajistit udržení míru v Doněcké a Luhanské lidové republice ruskými ozbrojenými silami. Informuje o tom státní agentura RIA Novosti. O operaci kromě ruské agentury informuje také agentura Reuters, konkrétně její zpravodaj Phil Stewart.

  • Macron žádá o svolání Rady bezpečnosti OSN

    Informovala o tom britská veřejnoprávní stanice BBC.

  • Do očí bijící porušení mezinárodního práva, reaguje Čaputová

    „Ruské uznání takzvaných lidových republik maří roky úsilí o vyřešení konfliktu, který Moskva vytvořila. Je to volba konfrontace před diplomacií a do očí bijící porušení mezinárodního práva a suverenity Ukrajiny,“ uvedla na svém twitterovém účtu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Hlavní zprávy