Hlavní obsah

10 důkazů o Babišově střetu zájmů. Proč premiér testem Bruselu neprošel

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Do svěřenských fondů Babiš převedl své podniky v únoru 2017, aby vyhověl zpřísněnému zákonu o střetu zájmů.

Reklama

Auditní zpráva pojmenovala, co je už známé. Babiš si nad Agrofertem a dalšími svými firmami udržel kontrolu i poté, co je převedl pod svěřenské fondy.

Článek

„Nic s tou firmou nemám,“ tvrdí premiér Andrej Babiš o svém vztahu k Agrofertu a dalším firmám, které v minulosti přesunul do svěřenských fondů. Kontroloři Evropské komise s největší pravděpodobností došli k opačnému závěru. Pro pochopení reálného stavu se přitom není třeba prokousávat složitým jazykem auditních zpráv, stačí si vedle sebe poskládat informace z veřejně dostupných zdrojů. Z nich vyplývá, že Babiš stále drží páky na ovládání Agrofertu. Do jaké míry je skutečně využívá, není z pohledu právních předpisů směrodatné. Pro konstatování střetu zájmů je určující pouhé riziko.

Seznam Zprávy přinášejí čtenářům přehledné shrnutí důležitých faktů:

Svěřenské fondy jsou pevně v Babišových rukách

V obou fondech, které se jmenují AB private trust I a AB private trust II, vystupuje Babiš jako zakladatel i obmyšlený – tedy jednak jako ten, kdo určil jejich nastavení a rozdělil funkce, a zároveň je v roli beneficienta, který má prospěch z hospodaření fondů. Statut fondů, který určuje fungování a pravomoci osob, pak výslovně uvádí, že účelem fondů je ochrana zájmů zakladatele, tedy Babiše.

Fondy i Agrofert řídí stejní lidé, Babišovi věrní

Babiš si nad vedením svěřenských fondů zajistil plnou kontrolu – vybral oba současné správce fondů i jejich případné náhradníky. V čele fondů jsou jeho dlouhodobí a blízcí spolupracovníci, se kterými spolupracuje už od 90. let – právník Alexej Bílek a manažer Zbyněk Průša. Bílek současně vede skupinu SynBiol, v níž se soustředí Babišovy soukromé investice včetně Čapího hnízda nebo investiční skupiny Hartenberg Holding. Zároveň je Bílek členem představenstva Agrofertu. Průša šéfuje představenstvu Agrofertu, v této funkci nahradil Babiše. Pokud premiér dojde k závěru, že správce nehájí jeho zájmy, může ho odvolat.

Kontrolu si Babiš jistí i přes manželku

Kromě správců Babiš jmenoval také tříčlennou radu protektorů, která má na správce dohlížet. Mezi protektory má zvláštní postavení tzv. rodinný protektor, který má právo veta. Tuto funkci má Babišova manželka Monika. Stejně jako správce může Babiš odvolat i protektora. Před možnou „vzpourou věrných“ se premiér chrání i tím, že Bílek a Průša mají v obou fondech prohozené funkce správců a protektorů.

Stejní lidé pracují i přímo pro Babiše

Bílek a Průša jsou kromě uvedených funkcí také členy představenstva „prázdné” společnosti Agabsy, v níž je Babiš přímým stoprocentním akcionářem. Další člověk z okruhu Agrofertu, který zároveň sedí v orgánech obou fondů i ve firmě Agabsy, je advokát Václav Knotek. Ten v současnosti veřejně zastupuje Babiše jako fyzickou osobu v právních sporech – například v řízení o premiérově možném střetu zájmů přes vlastnictví médií, které se řešilo na úřadě ve středočeských Černošicích.

Projděte si exkluzivní překlad předběžné auditní zprávy Evropské komise:

Fondy jen na dobu určitou

Šéf hnutí ANO se netají tím, že přesun byznysu do svěřenských fondů chápe jako dočasné opatření. Ve statutech fondu je přímo zaneseno, že jsou zřízeny na omezenou dobu, hlavně ve spojení s Babišovým působením ve vládě. S tím souvisí i role obmyšleného, kterou Babiš ve fondech má. Vidina návratu a zájem na zisku premiéra přirozeně motivují k tomu, aby mu nepřestalo záležet na provozu a hospodaření „odložených” firem.

Agrofert stále zajišťuje Babišovi většinu příjmů

Přestože má Babiš premiérský plat a firmy odložil do svěřenského fondu, dominantní část pravidelných příjmů má stále ze svých bývalých podniků. Díky tomu, že drží korunové dluhopisy Agrofertu, dostal loni na úrocích zhruba 90 milionů korun. Dalších osm milionů mu podle majetkového výpisu poslala firma Imoba, pod kterou patří například usedlost Čapí hnízdo.

Hnutí ANO a Agrofert jako propojené nádoby

O provázanosti Babišova hnutí a jeho byznysu je snadné se přesvědčit už pouhou návštěvou jejich sídel na pražském Chodovci. Centrály hnutí ANO a Agrofertu od sebe stojí asi 60 metrů. Obě budovy vlastní společnost Imoba, která patří do Babišových fondů. Svěřenské fondy navíc sídlí v téže budově jako hnutí ANO. Mezi hnutím a firmami existuje mnoho dalších vazeb. Například finanční uzávěrku ANO za loňský rok sestavila finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. Z Agrofertu pochází řada politiků ANO, po Babišovi nejznámější a nejvýše postavený je první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, který byl dlouhá léta členem představenstva koncernu.

Foto: Facebook Andreje Babiše

Čerství novomanželé Andrej a Monika Babišovi zasazují strom na Čapím hnízdě.

Majetek z fondů Babiš dál užívá

Když si Andrej Babiš v červenci 2017 bral za manželku svoji dlouholetou družku Moniku, pro svatbu a veselku si zabrali areál Čapího hnízda. V té době už přitom farma zhruba půl roku formálně nepatřila Babišovi, ale spadala přes firmu Imoba pod svěřenské fondy. Babišovi mají stále k užívání vilu uvnitř areálu. Manželům zůstávají k dispozici také další majetky, jež se přesunuly z přímého vlastnictví premiéra, například nemovitosti ve francouzské Provenci, kde obzvlášť Monika Babišová ráda tráví dovolenou.

Babiše usvědčili ze střetu zájmů Slováci a bruselští právníci

České úřady sice dokumenty Babišových svěřenských fondů nezveřejnily, jejich znění však do značné míry odhalil slovenský Rejstřík partnerů veřejného sektoru. Ten spravuje databázi společností se vztahem k veřejné správě a kromě jiného u každé firmy také určuje tzv. konečné uživatele výhod – tedy skutečné vlastníky a lidi, kteří mají z podnikání dotyčné firmy prospěch. Podle slovenského rejstříku Babiš takovým konečným uživatelem výhod bezesporu je. Premiér a zástupci Agrofertu tvrdí, že uvedený výraz ze slovenského zákonodárství se nedá automaticky překládat tak, že Babiš firmy skutečně ovládá, a porušuje tak české zákony. Proti nim však svědčí další podrobnosti o nastavení fondů, které vyplynuly z předběžné auditní zprávy Evropské komise, jejíž text se dostal na veřejnost zhruba před půl rokem.

Premiér nesmí zasahovat do rozdělování evropských peněz

Ve funkci předsedy vlády má Babiš také důležité pravomoci při nastavování a rozdělování peněz z evropských dotačních fondů. Zejména zemědělské podniky Agrofertu jsou na těchto dotacích existenčně závislé, tučné investiční pobídky pak čerpají i koncernové pekárny nebo chemičky. Už loni Babiš kvůli kritice ze střetu zájmů odstoupil z čela Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF), která vládě navrhuje opatření spojené s čerpáním peněz z EU. Dál se však účastní například jednání na evropských summitech, kde se řeší i rozdělování unijních financí.

Reklama

Doporučované