Hlavní obsah

10 knih, které jsme letos neměli minout

Foto: Shutterstock.com

Jaké knihy byste neměli minout?

Reklama

Z letošní nabídky titulů jsme pro vás vybrali deset tipů na knihy různých žánrů, od rozhovorů se šumavskými poustevníky přes portrét TGM pro 21. století až po ilustrované vydání české Ústavy.

Článek

Český ráj – Jaroslav Rudiš

Rudišova poslední novela je vtipná, čtivá a skoro celá postavená na dialozích. Namísto hlavní postavy se soustředí na partu chlapů, kteří se schází ve staré sauně za městem. Tam si vytvořili svůj bezpečný mužský svět, kde se cítí svobodní a kam si chodí odpočinout od okolní každodennosti. Nemají jména, jen indiánské přezdívky, a vyprávějí si o svých vzpomínkách, smutcích, radostech i tragédiích a nejistotě z budoucnosti.

Připomeňte si Výzvu s Jaroslavem Rudišem o nové knize a životě mezi kulturami: Minulost mají rozpitvávat umělci, politici by měli udělat tlustou čáru.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Konec světa se prý nekonal – Patrik Ouředník

Novou knihu Patrika Ouředníka můžeme číst jako svérázný katalog lidské blbosti. Kniha vyšla poprvé ve Francii, kde autor dlouhodobě žije, a dostalo se jí nadšených kritických ohlasů. Recenzenti vyzdvihovali její originalitu, osobitý humor a smysl pro absurdnost. Najdeme tu především krátké fejetony a komentáře na rozmanitá témata od dějinných událostí po postřehy ze života, ale i malé bizarnosti testující čtenářův důvtip.

Foto: Repro: Knihy Dobrovský

Konec světa se prý nekonal.

Fašismus: Varování – Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová přichází s osobním a naléhavým varováním: fašismus nejen přežil 20. století, ale představuje nyní vážnou hrozbu pro mír a spravedlnost více než kdykoli po roce 1945. Populisté využívají slabiny národa k dosažení vlastních cílů bez ohledu na lidská práva. A v čele USA stojí člověk, který pohrdá demokratickými institucemi. Jde o poutavé a důkladné zkoumání fašismu a jeho různých podob.

Nabízíme vám záznam debaty Madeleine Albrightové se studenty Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze na podzim 2016.

Problém tří těles – Liou Cch'-Sin

Dokáže lidstvo svépomocí vyřešit problémy, které si samo přivodilo, nebo bude vhodnější nabídnout planetu ke kolonizaci jiné civilizaci, o jejíž skutečných záměrech nic nevíme? Tajná organizace ETO ve science-fiction románu Problém tří těles nabízí jasnou odpověď: lidstvo svou šanci promrhalo a bude nejlepší dát možnost někomu jinému. Úvodní díl trilogie Vzpomínka na Zemi obdržel několik ocenění včetně ceny Hugo za nejlepší román a má kromě propracované vědecké stránky i pozoruhodný společenský přesah.

Foto: Repro: Nakladatelství HOST

Problém tří těles.

Jiný TGM – Pavel Kosatík

I když na životopisné knize pracoval spisovatel, novinář a scenárista Pavel Kosatík dlouhé roky, vyšla právě letos, kdy si připomínáme sté výročí založení Československé republiky.

Kniha Jiný TGM, jak uvádí anotace nakladatelství Paseka, je pro všechny, kteří přemýšlí o české demokracii a o tom, jak ji udržet. Zároveň přináší do portrétu prvního československého prezidenta víc života a pochybností než jednostranných oslavných ód a zasazuje jeho postavu do širšího kontextu.

Připomeňte si Pavla Kosatíka ve Výzvě Seznamu: Stále tady existuje nostalgie po komunismu, lidé myslí, že ráj existoval.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Raději zešílet v divočině – Aleš Palán a Jan Šibík

Chcete si odpočinout od shonu velkoměsta, ale nemáte na to čas? Tak si alespoň přečtěte příběhy osmi lidí, kteří se rozhodli žít tak trochu mimo systém a civilizaci. Kniha Raději zešílet v divočině poodkrývá tajuplný svět šumavských poustevníků, kteří v tom moderním žít nechtějí. V rozhovorech, jež vedl držitel ocenění Magnesia Litera Aleš Palán, se čtenář dostane za hranice všedního života a své sociální bubliny.

Leonardo da Vinci – Walter Isaacson

Mysleli jste si, že o největším muži všech dob už víte všechno? Omyl. Bývalý ředitel CNN a autor životopisných knih o Einstenovi nebo Jobsovi se tentokrát rozhodl přiblížit život renesančního génia, Leonarda da Vinciho. V knize vychází například z jeho tisícistránkových deníkových záznamů a odhaluje, že klíčem k lidskému poznání nemusí být jen genialita, ale i obyčejná lidská zvědavost, představivost a kritické myšlení.

Příběh o lásce a tmě – Amos Oz

Tato vzpomínková próza světoznámého izraelského autora získala výjimečný mezinárodní ohlas. Ozovo dosud nejosobitější dílo spojuje rodinnou ságu se vznikem židovského státu a svědeckou výpovědí o přelomových okamžicích jeho bouřlivého vývoje. V tragických a dojemných epizodách se prolíná moderní historie a příběh dvanáctiletého chlapce, jenž se vyrovnává s pohnutými osudy vlastní rodiny. Kniha získala řadu domácích i zahraničních ocenění a byla již přeložena do více než dvaceti jazyků.

Faktomluva – Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Roslingová Rönnlundová

Kniha, na kterou pěje ódy Bill Gates i bývalý americký prezident Barack Obama. Statistik, lékař a zábavný popularizátor Hans Rosling věří, že svět není jen černobílý. Proto v knize, kterou považuje za svou poslední snahu v boji proti globální nevědomosti, odhaluje deset základních kognitivních zkreslení, podle nichž posuzujeme svět. A nabízí řešení, jak se špatné interpretaci toho, co se kolem nás děje, vyvarovat. A pak že je statistika nuda.

Foto: Repro: Jan Melvil Publishing

„Tato kniha je poslední bitvou v mém celoživotním poslání – v boji proti ničivé globální nevědomosti. V předchozích bitvách jsem se vyzbrojil rozsáhlými datovými soubory, chytrým softwarem, energickým stylem přednášek a švédským bajonetem. Nestačilo to. Doufám ale, že tato kniha svůj účel splní.“ – Hans Rosling, únor 2017

Ilustrovaná Ústava České republiky – Jindřich Janíček a Nikola Klímová

K jakým hodnotám se hlásí naše země? Jaká práva vlastně máme? A co se od nás naopak vyžaduje? O tom všem hovoří naše Ústava. I když obsah asi všichni známe, není na škodu si ho čas od času připomenout. A to zejména ve chvíli, kdy je základní kámen naší demokratické společnosti doplněn o krásné ilustrace Jindřicha Janíčka.

Foto: Repro: hithit

Ilustrovaná Ústava České republiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované