Hlavní obsah

10 milionů testů a žádní nemocní. Lékaři ve Wu-chanu přesto umírají

Foto: Petr Topič, Profimedia.cz

Doktora Li Wen-lianga připomíná i plakát v Praze.

Reklama

Sejdou se oftalmolog, kardiolog a urolog ve wuchanské nemocnici, v předních liniích bojují s koronavirem a sami se nakazí. Ve Wu-chanu však nemocných nepřibývá. A lidé se opět ptají: co je to za hloupý vtip?

Článek

Wu-chan, v podvědomí lidí zakořeněný jako původní epicentrum nákazy šíření nemoci covid-19, v polovině května zahájil celoplošné testování. Fantastický výsledek nula nových pacientů z 10 milionů otestovaných ale narazil na problém. Na povrch opět vyplavaly příběhy, které oficiálním informacím příliš nenahrávají.

Čínské úřady k 2. červnu oznámily otestování 10 milionů obyvatel Wu-chanu. Nemocní žádní, jen 300 asymptomatických pacientů, kteří příznaky nemoci nevykazují. Úřady těchto 300 lidí prohlásily za neinfekční, stopy viru totiž nebyly nalezeny ani na předmětech, se kterými tito lidé přicházeli do kontaktu – mají se na mysli kartáčky, kliky, tlačítka ve výtahu, roušky nebo telefony.

Jenže v tentýž den, kdy svět obletěla tato dobrá zpráva, zemřel dvaačtyřicetiletý lékař Chu Wej-feng, urolog, který ve Wuchanské centrální nemocnici léčil pacienty s nemocí covid-19. Jeho smrt v nemocnici, proslavené i díky whistleblowerovi a oftalmologovi Li Wen-liangovi, už na sociálních sítích dala vzniknout bouři agresivních a útočných komentářů.

Lékař Chu Wej-feng byl na koronavirus pozitivně testován v lednu. Po dvouměsíční léčbě se jeho stav začal v půlce března zlepšovat. Naději ale vystřídalo krvácení do mozku následované selháním jater. Lékař zemřel 2. června. Čínská státní média přesnou příčinu smrti nezveřejnila, pro spuštění vlny hněvu na sociálních sítích to už po zkušenostech stačilo. Po dalším úmrtí lékaře ve „whistleblowerské“ nemocnici se opět začaly ozývat hlasy upozorňující na nedostatečnou ochranu lékařů během léčby pacientů, podezřelost oficiálních statistik a nedostatečnou transparentnost čínských úřadů.

Lékař Chu Wej-feng se spolu se svým kolegou, kardiologem Ji Fanem, stali mediálně slavnými poté, co byli čínskými médii označeni za „tvrdé bojovníky proti viru“. Už tehdy si ale uživatelé populární sociální sítě Weibo všimli, že mají oba lékaři na fotografii nezvyklou barvu a pigmentové fleky ve tváři. Média na to reagovala vysvětlením, že jde zřejmě o následky „abnormální funkce jater“. Lékaři se tak stali známými jako „lékaři z Wu-chanu s černou tváří“, a zatímco byli sami očividně smrtelně nemocní, okolí je opěvovalo vděkem, Liga mladých komunistů je nazvala „anděly, kteří bojují se smrtí“. Skvrny v jejich tvářích uživatelé sociálních sítí označovali za „jizvy“, které jim tento „boj v předních čínských liniích“ budou připomínat.

Podle China Daily byl kardiolog Ji Fan z nemocnice propuštěn 6. května, ale u doktora Chu bylo zřejmé, že se z nemoci už nedostane. Jiná státní média, jako například Global Times, připomínají, že zemřelý lékař byl kolegou dnes už mučedníka Li Wen-lianga. Ten si získal mezinárodní pozornost jako whistleblower, který jako jeden z prvních varoval před nebezpečným virem, byl čínským režimem umlčen a následně oslavován poté, co nemoci sám podlehl. Tito dva „mučedníci“ se zřejmě ale ani neznali vzhledem k tomu, že ve Wuchanské centrální nemocnici pracuje více než 4 200 zaměstnanců. Oba dva se nakazili virem v polovině ledna, podle Global Times tou dobou ale onemocnělo 68 členů personálu.

Po smrti doktora Chu nicméně následují reakce obdobné těm po smrti Li Wen-lianga. Desítky tisíc uživatelů Weibo sdílejí příspěvky s hashtagem #WuhanCentralHospitalDoctorHuWeifengPassesAway, které ke středečnímu dni mají více než 400 milionů zobrazení a více než 46 tisíc komentářů.

Zatímco někteří sdílejí na důkaz soustrasti emotikony svíček, jiní se ptají a zajímají se, jak zemřel a proč si nikdo z nemocnice zatím neodnáší potrestání. „Kdy začnou vůdci Wuchanské centrální nemocnice nést odpovědnost?“ napsal jeden z uživatelů. „Je to pátý mrtvý pracovník, který zemřel v této nemocnici kvůli koronaviru.“ „Od Li Wen-lianga po Chu Wej-fenga, mezi zdravotnickými zaměstnanci Wuchanské Centrální nemocnice byly největší ztráty. A zabilo je vedení nemocnice,“ napsal jiný. „Lidé nebyli schopni bojovat proti autoritářskému systému a jeden po druhém byli akorát obětováni.“

„Vedení Wu-chanu bylo vyměněno. A co takhle vedení nemocnice?“ upozorňují další na nedořešenou situaci, kdy několik představitelů provinční vlády bylo vyhozeno za jejich nakládání s informacemi v prvních týdnech šíření pandemie.

Protirežimní deník The Epoch Times, který je v pevninské Číně blokován, tvrdí, že vedoucí pracovníci v nemocnici „včasné varování o šíření nemoci covid-19 brzdili a zdravotníci byli vystavováni velkému počtu případů bez dostatečné ochrany“. Na tuto skutečnost poukázala hned ze začátku například i lékařka Aj Fen, podle které dostali zdravotníci od úřadů povel nenosit ochranné masky, aby nepodporovali paniku a nenarušovali klid mezi lidmi.

Další početnou skupinu uživatelů zase zajímá transparentnost dat sdílených nemocnicí. „Neměla být wuchanská nemocnice už docela dlouhou dobu bez pacientů?“ hlásá jeden z nejčastěji sdílených příspěvků. Podezření, že situace v Číně není tak růžová, jak se dle čínských úředníků jeví, je tak opět namístě. Ve Wu-chanu se totiž očividně stále nachází lidé se zdravotními problémy přímo souvisejícími s nemocí covid-19.

Informaci, že Wu-chan propustil všechny své pacienty nakažené koronavirem, zveřejnila Národní zdravotnická komise 27. dubna. Do té doby bylo ve Wu-chanu evidováno 50 tisíc případů nákazy a Wuchanská centrální nemocnice byla jedním z nejvíce zasažených míst.

Reklama

Doporučované