Hlavní obsah

10 očekávaných ekonomických událostí roku 2019

Abeceda brexitu. Jedné z nejzásadnějších událostí roku 2019, a to nejen ve světě byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Setkání, fóra, konference nebo stoleté výročí československé koruny. Přinášíme vám přehled nejdůležitějších událostí, které nás v roce 2019 čekají v oblasti ekonomiky.

Článek

Minimální mzda vzroste na 13350 Kč

Česká vláda schválila novou výši minimální mzdy, která se zvýší o 9,4 %. V praxi to znamená navýšení o 1 150 korun z aktuálních 12 200 Kč na 13 350 korun měsíčně. Vyšší minimální mzda platí od 1. ledna 2019.

Růst minimálních mezd: Jak to bylo a bude?Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

Světové ekonomické fórum

22. – 25. ledna 2019

Setkání ve švýcarském Davosu spojuje nejvyšší vládní představitele společně se zástupci nejvýznamnějších podniků, ministry, politiky, odborníky i akademiky. Společně tvoří globální i regionální strategie, aby podtrhli důležitost podnikatelské sféry v souladu s nejvyššími vládními standardy. Hlavními oblastmi jsou čtvrtá průmyslová revoluce, společné světové výzvy či formování strategií pro světovou bezpečnost.

Připomeňte si jeden ze silných projevů z loňského setkání v Davosu. „Putin testuje Evropu i svět a je agresivní," řekl končící americký viceprezident Joe Biden.

Konference Evropských finančních služeb

29. ledna 2019

Konference o záležitostech, které zasahují evropské a světové trhy. Zaměří se na to, jak dosáhnout stability v době nejisté Evropy, a posoudí dopady brexitu. Účastníci budou také analyzovat, zda je evropská ekonomická strategie konkurenceschopná na světovém trhu a jestli jsou její cíle splnitelné.

100 let československé koruny

Česká národní banka chystá oslavy 100 let koruny a odluky od rakousko-uherského peněžního systému. ČNB chystá řadu doprovodných aktivit, zmíníme například seriál o vzniku československé měny s názvem Cesta ke koruně. Banka dále chystá vydání speciální stokorunové bankovky s podobnou prvního československého ministra financí Aloise Rašína, která vyjde 31. ledna 2019. „Symbolem oslav se stane druhá největší zlatá mince na světě v nominální hodnotě 100 milionů korun, která bude od února k vidění na unikátní výstavě na Pražském hradě,“ uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Jak vznikla česká měna? Podívejte se ve videu.Video: Dolejší, Seznam Zprávy

Emise Dluhopisů Republiky

1. února 2019

Už od 3. prosince 2018 je možné objednávat státní dluhopisy, které Ministerstvo financí vydalo pro občany u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Průměrný roční výnos bude lehce přes 2 % ročně. Dluhopisy jsou určené pouze pro fyzické osoby. Nebudou však pravidelně vypláceny, ale výdělek bude opět investován do stejného objemu dluhopisů. Vydání dluhopisů bude spuštěno 1. února 2019.

Ministerstvo spouští emise Dluhopisu Republiky. Vyplatí se investovat?Video: Seznam Zprávy

Brexit

29. 3. 2019

29. března 2017 byl aktivován článek 50 Smlouvy o Evropské unii, který dává odcházejícímu státu dvouletou lhůtu na vyjednání následných dohod o spolupráci s EU. 29. března příštího roku tedy končí toto období a Velká Británie má oficiálně opustit Evropskou unii, což bude znamenat velké ekonomické změny nejen pro zemi samotnou.

Global Banking Inovation Forum

11.- 12. dubna 2019

Praha bude v dubnu hostit 11. globální bankovní a inovativní fórum. Světové banky se chystají sdílet studie, které budou základem pro vzdělávací program celého fóra. Tématy mohou být i výzvy, se kterými se dnes bankovní sektor potýká, jako například kryptoměny.

Připomeňte si: Bill Gates na sociální síti Reddit kritizoval dopad kryptoměn na lidské životy.Video: AP, Reuters

OECD fórum

20.-21. května 2019

Dvoudenní setkání představitelů členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) funguje od roku 2000. Mluví se na něm vedle ekonomických témat také o sociálních výzvách a mezinárodním směřování. Účastní se vládní představitelé, zástupci veřejnosti i obchodních organizací. Příští rok se program soustředí například na digitální transformaci nebo větší rovnost ve společnosti s cílem vytvořit spravedlivější prostředí. Kromě čistě ekonomických otázek je v plánu také diskuze klimatické změny a rozvoj.

Konference Světové banky

17.-18. června 2019

Je jednou z nejznámějších světových konferencí, kde se sdílí nové poznatky ohledně rozvoje. O svých znalostech tu diskutují vědci, politici i odborníci na rozvoj. Mezi řečníky budou i významní světoví profesoři, Dani Rodrik z Harvardské university nebo Scott Barrett z Kolumbijské university v New Yorku. Tematickými okruhy jsou například světový obchod, klimatická změna, finanční stabilita nebo sběr dat.

WTO Ministerial Conferences

Na konferenci, která se zpravidla pořádá každé dva roky, formují představitelé členských států a obchodních unií zásadní obchodní směřování a strategie. Poslední setkání bylo v prosinci 2017 v Buenos Aires, kde se projednávala například dotace v oblasti rybolovu nebo cla pro elektronické obchodování.

Reklama

Doporučované