Hlavní obsah

Vodka z vody i protivirová bunda. 10 věcí, které letos zlepšily svět

Foto: www.aircompany.com

Nejlepší vychytávky, které nám od letoška mohou usnadnit práci i život.

Reklama

Časopis Time volí každý rok sto vynálezů, objevů nebo prostě věcí, díky kterým je svět lepší místo. A Seznam Zprávy z nich vybraly desítku těch nejzajímavějších, nejoriginálnějších nebo nejvtipnějších.

Článek

Časopis Time letos do výběru nominoval 3D brýle, které usnadňují práci lékařům. Chytrý včelí úl, díky jehož umělé inteligenci možná přestanou včelstva masivně vymírat. Velkým tématem je voda: Jak ji vyrobit? Jak ji dostat tam, kde není? Ale i jak z ní vyrobit vodku? Řadu novinek inspiroval covid-19, třeba měděnou bundu, která může chránit proti bakteriím a chřipce. I když na covid zatím testována není.

1. Online porady jako naživo

Owl Labs Meeting Owl Pro

Tahle kamera jako sova vypadá a ne nadarmo ji má v názvu. Sovy ji totiž inspirovaly. Stejně jako ony dokážou otáčet hlavou téměř o 360 stupňů, umí kamera Meeting Owl Pro zachytit cokoli před sebou, za sebou i vedle sebe. Virtuální porady a hybridní mítinky jsou díky ní mnohem plastičtější. Kdokoli v místnosti promluví, kamera okamžitě zaostří svou čočku a nastraží svůj mikrofon přímo na něj. Virtuální účastníci mají díky téhle nové technologii lepší přehled, co se v místě porady, přednášky nebo konference děje. Meeting Owl Pro z provenience společnosti Owl Labs používá už 50 000 společností a univerzit, třeba americký Stanford.

Foto: www.owllabs.com

Kamera Meeting Owl Pro vidí i to, co vy nevidíte.

2. Antivirová bunda z budoucnosti

Vollebak Full Metal Jacket

Dokáže bunda ochránit proti viru? Možná ano, pokud je vyrobena z mědi. Tento kov totiž zabíjí částice virů chřipky nebo bakterie E.coli. Bunda z mědi z dílny progresivní módní značky Vollebak vypadá jako z budoucnosti. Zhruba 65 procent tohoto módního kousku je utkáno z měděného mikrovlákna. Kdybychom ho natáhli, měřilo by 11 kilometrů. Autoři svršek nazvali Full Metal Jacket s odkazem na Kubrickův válečný film Olověná vesta. Jestli Vollebak bunda funguje proti koronaviru, zatím její autoři testovat nenechali. Stojí v přepočtu 23 650 korun.

Měděná bunda z dílny návrhářů z Vollebak.

3. Rentgen místo očí pro chirurgy

„Nebylo by skvělé, kdyby měli chirurgové rentgenové vidění?“ říkal si ředitel firmy Augmedics Nissan Elimelech, když sledoval superhrdiny v televizi. Tak vznikl headset, který využívá rozšířenou realitu. Její pomocí promění pacientův CT sken na 3D vizualizaci. Chirurgovi při operaci páteře, kdy se každý milimetr počítá, pomáhá s orientací v pacientově těle. Brýle mu promítnou přímo před očima, co je uvnitř, aniž by musel jen vzhlédnout od operačního stolu. Headset už používají špičkové americké nemocnice jako třeba Johns Hopkins a Rush University Medical Center.

Foto: www.augmedics.com

Brýle, skrz které vidí lékař jako přes rentgen.

4. Robot, který pěstuje sociální inteligenci

Moxie

Robot Moxie není žádný chladný počítač ve stylu HALa z Clarkovy Vesmírné odysey. Moxie je roztomilý, protože ho pro děti nadesignovali veteráni amerických kreslených filmů mimo jiné ze studia Pixar. Zatímco umělá inteligence má nálepku něčeho, co lidi odcizuje, sympatický robůtek od firmy Embodied je chce spojit. Pomáhá zlepšit sociální a emoční schopnosti pěti až 10letých dětí. Své lidské kamarády posílá Moxie na nejrůznější mise s úkoly - jako napsat vzkaz pro člena rodiny nebo si promluvit s kamarádem o svých pocitech. Roztomilé, nebo děsivé? Cena spadá spíš do té druhé kategorie, v přepočtu 36 700 korun.

Foto: www.embodied.com

Robot Moxie učí děti sociální inteligenci.

5. Chytrý včelí úl

Beewise BeeHome

Kvůli pesticidům, nemocím a klimatickým změnám umírá každý rok 40 procent včel. Komerční včelaři totiž „jedou na zisk“ a často ignorují varovné signály, že s rojem není něco v pořádku. Proto vznikl chytrý úl Beewise. Za pomoci umělé inteligence a robotiky pozoruje včelstvo 24 hodin denně. Provoz úlu, kam se vejdou dva miliony včel, stojí zhruba tři stovky za měsíc. Jakmile úl zaregistruje známky parazitů nebo nezvyklých teplot, zareaguje. Třeba hned aplikuje pesticidy. Chytrá technologie může nejen zachránit včelstvo, ale až zdvojnásobit produkci medu, píší autoři nápadu.

Foto: Beewise

Chytrý včelí úl pozoruje včely ve dne v noci. Může je ochránit před nemocí i parazity.

6. Vodka z vody

Air Vodka

Vodka se celá staletí fermentuje z obilí nebo pšenice. Při tom samozřejmě vznikají škodlivé uhlíkové emise. Start-up se sídlem v newyorském Brooklynu Air Co. našel lepší cestu: destiluje vodku z pouhé vody. A oxid uhličitý během destilace mění na etylalkohol. Cena Air Vodky začíná na 1400 korunách za třičtvrtělitrovou láhev. Za každou prodanou vygumuje firma z atmosféry tři čtvrtě kila CO2. Technologie získala prestižní ocenění NASA.

Foto: www.aircompany.com

Vodka jen z vody.

7. Boty pro rekordy

Nike Air Zoom Alphafly Next%

Když loni Eliud Kipchoge zaběhl maraton za 1:59:40, stal se první lidskou bytostí, která zvládla 42 kilometrů a 195 metrů pod dvě hodiny. Pomohl mu v tom pár high-tech bot na běhání Nike Air Zoom Alphafly Next%. V čem je tajemství superrychlých tenisek za necelých šest tisíc korun? Stélka naplněná vzduchem dokáže vrátit zhruba 90 procent energie, kterou atlet vynaloží. Když chodidlo došlápne, airbag energii zachová a vrátí vám jí mnohem víc, než by vám vrátila obyčejná pěna, vysvětluje inovátorka firmy Nike Carrie Dimoff.

Foto: www.nike.com

Bota využívá energii běžce.

8. Otočná televize

Samsung Sero

Televizi Sero nevymyslel Samsung jen pro klasické televizní diváky. Tuhle obrazovku si můžete jediným klikem na ovladači přepnout ze standardní horizontální do vertikální polohy. Optimální pro sledování postů na sociálních sítích, programu od streamovacích služeb a také pro gaming. Prostě obsah, který se víc přátelí s formáty na výšku, které jsou doma na displeji mobilního telefonu. Za tuhle vychytávku chce Samsung v přepočtu 32 400 korun.

Foto: www.samsung.com

Otočná televize. Na šířku na sledování filmů, na výšku na zkouknutí Instagramu.

9. Přenosná mycí stanice

LIXIL SATO Tap

Mytí rukou je jedna z nejefektivnějších a nejlevnějších cest, jak bránit šíření koronaviru. Jenže 40 procent populace nemá doma tekoucí vodu ani mýdlo. Krátkodobé řešení nabídl japonský výrobce LIXIL. Jeho přenosná mycí stanice SATO Tap už míří na trh a bude stát mezi 60 a 130 korunami. Půl milionů mobilních „kohoutků“ pošle LIXIL ve spolupráci se sponzory do těch nejchudších domácností světa zdarma.

Foto: www.lixil.com

Stojí pár korun a nahradí tekoucí vodu z kohoutku. Dnes k nezaplacení.

10. Voda pro všechny ze vzduchu

Mobilní generátor Wedew

Voda je čím dál vzácnější. Mobilní generátor Wedew dokáže vyprodukovat čerstvou pitnou vodu skrze jeden často přehlížený zdroj: páru. Do stroje stačí naládovat rostlinné a živočišné zbytky, třeba úlomky dřeva nebo skořápky z ořechů. Směs biomasy se zahřeje a do vzduchu začne unikat pára. Generátor ji zkondenzuje na pitnou vodu. První kontejnery se už používají v uprchlickém táboře v Ugandě a také v Tanzanii.

Foto: www.skysource.org

Mobilní generátor Wedew dokáže vyprodukovat čerstvou pitnou vodu z biomasy.

Reklama

Související témata:

Doporučované