Hlavní obsah

100 000 Maďarů v ulicích Budapešti. Protestovali proti Orbánově vládě

Podle organizátorů protestu straně zajistila vítězství nenávistná protiimigrační kampaň. Video: Reuters

 

Reklama

Demonstranti v centru Budapešti protestovali proti výsledkům nedělních parlamentních voleb. Vyzvali mimo jiné k přepočítání hlasovacích lístků a k novelizaci volebního zákona.

Článek

Desítky tisíc Maďarů v sobotu vyrazily do ulic. V Budapešti protestovaly proti průběhu nedávných parlamentních voleb, které ovládla strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Podle agentury AFP se demonstrace zúčastnilo až sto tisíc lidí.

Konzervativní strana Fidesz získala v nedělních volbách do poslanecké sněmovny ústavní většinu – v dolní komoře parlamentu obsadila dvě třetiny mandátů. Podle organizátorů proto, že ve volbách vsadila na nenávistnou protiimigrační kampaň.

Pořadatelé demonstrace na Facebooku vyzvali k přepočítání hlasovacích lístků, svobodě médií a k novému volebnímu zákonu, jakož i k efektivnější spolupráci mezi opozičními stranami. Orbán podle nich od začátku svého působení ve vládě v roce 2010 podkopává nezávislou justici, umlčuje média a manipuluje s celým volebním systémem. Názor organizátorů podpořila i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, podle které volby neposkytly opozičním stranám rovné podmínky.

Účastníci protestu drželi v rukou transparenty s heslem: „My jsme většina“. Na rozdíl od shromáždění Orbánových příznivců ve městě Székesfehérvár v minulém týdnu, kde převládala střední a starší generace, přišla na sobotní demonstraci řada mladých lidí. Největší opoziční strany v zemi, Jobbik a socialisté, uvedly, že se k protestu mají připojit.

Reklama

Doporučované