Hlavní obsah

100 dní Donalda Trumpa? Nejdřív zděšení, pak příjemné překvapení

Rozhovor s bývalým velvyslancem v USA Petrem Kolářem o Donaldu Trumpovi.

 

Reklama

Petr Kolář, bývalý velvyslanec ve Washingtonu, hodnotí nového amerického prezidenta. Tíha úřadu nejmocnějšího muže světa podle něj postupně doléhá i na impulsivního egoistu.

Článek

Petr Kolář sloužil jako šéf české ambasády nejen ve Washingtonu, ale i v Moskvě. Paktu o rozdělení světa do sfér vlivu mezi těmito metropolemi se podle vlastních slov bál při nástupu Donalda Trumpa nejvíce.

Teď už je mnohem klidnější - i z mnoha jiných důvodů. Kreml podle něj musí strávit zklamání z toho, že kandidát, na jehož úspěch v amerických volbách sázel, se nakonec ukázal jako politický hráč, který stále více ctí tradiční americké spojence a zájmy.

Donald Trump si podle Petra Koláře nejprve do Bílého domu přivedl suitu pochybných existencí. Ty ale postupně nahrazují zkušení úředníci a diplomaté. Trump také stále více naslouchá hlasu tajných služeb, se kterými přitom vedl ještě nedávno otevřenou válku.

Miloš Zeman se podle zkušeného diplomata může přijetí v Bílém domě dočkat, příprava podobných návštěv ale trvá dlouho a na bleskové přijetí mezi prvními zahraničními státníky má český prezident poměrně malou šanci. Ta navíc bývá podle zákonitostí diplomatické praxe vyšší u nově zvolených politiků oproti těm, jimž hrozí s blížícími se volbami konec kariéry.

100 dní Donalda Trumpa ve Večerních zprávách redakce Seznam.

Reklama

Doporučované