Hlavní obsah

100 dní v Bílém domě. Svět hodnotí Donalda Trumpa

Večerní zprávy 28. 4. 2017.

 

Reklama

Donald Trump překypuje energií, dostal ale už i pár politických facek.

Článek

V sobotu uplyne sto dní od okamžiku, kdy Donald Trump vstoupil do Bílého domu. Málokterý nastupující prezident toho voličům slíbil tolik, málokterý z jeho předchůdců avizoval tak dramatickou změnu v domácí i zahraniční politice supervelmoci.

Donald Trump také sliboval, že jeho prvních sto dní bude nejúspěšnějších mezi všemi prezidentskými administrativami dějin. Teď tvrdí, že se jedná o umělý a absurdní časový limit.

Velká část jeho domácích slibů uvízla na mělčině zákulisní politiky a v jednom z nejdůležitějších bodů své agendy, reformě zdravotní péče, dostal opravdu citelný políček. Trump se navíc znovu a znovu dostával do konfliktu s americkou justicí a také mu chybí schválení Kongresu pro financování jeho oblíbeného projektu - zdi na hranici s Mexikem.

Na mezinárodní scéně se jeho politika stále více začíná přibližovat praxi jeho předchůdců. Sblížení s Moskvou zkomplikoval americký zásah proti režimu Bašára Asada. Navzdory slibům nezahájil Trump obchodní válku s Čínou. A prohlásil také, že se naučil oceňovat hodnotu NATO, které dříve označoval za „zastaralé".

Ve Večerních zprávách na Seznamu jsme sto dní Donalda Trumpa v úřadu nechali zhodnotit Pavla Koláře, bývalého velvyslance ČR nejen ve Spojených státech, ale také v Rusku.

Reklama

Doporučované