Hlavní obsah

Černobílí a němí vojáci ze starých snímků dostali 100 let po válce barvu i hlas v unikátním filmu režiséra Pána prstenů

Režisér Peter Jackson natočil unikátní dokument o první světové válce.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Režisér Peter Jackson přišel v roce, kdy si svět připomíná sté výročí konce první světové války, s dokumentem o Velké válce s názvem They Shall Not Grow Old. Snímek vsadil na autentičnost či obarvené dobové záběry.

Článek

Novozélandský režisér, který se nejvíce proslavil trioligií Pán prstenů a Hobit, byl přesvědčený, že by film měl být o příbězích samotných vojáků. K tvorbě režisér Jackson použil pásku z archivu BBC s 600 hodinami válečných záznamů a rozhovorů. Vytvořil dokumentární film, který obsahuje jen slova samotných vojáků.

Celý film se snaží ukázat první světovou válku tak, jak ji viděli vojáci. To je podle režiséra hlavní důvod, proč převedl černobílé záběry na barevné. Divák má podle Jacksona vidět právě to, co sledovali vojáci.

„Již existuje mnoho dokumentárních filmů o první světové válce, ale já se jednoduše rozhodl, že chci ukázat naprostou autenticitu,“ řekl Jackson agentuře Reuters. „To znamená, že ve filmu nebude žádný historik ani žádná vyprávění,“ vysvětlil režisér. „Není to příběh o válce,“ řekl Jackson. Je to příběh lidské zkušenosti z války,” dodal.

Aby bylo možné zrekonstruovat rozhovory, které se našly na archivních páskách bez zvuku, režisér spolupracoval s několika experty na odezírání ze rtů. Ti sledovali tiché záznamy a následně překládali hercům jejich scénáře. Herci byli najati, aby dali vojákům na obrazovce hlas.

Film měl premiéru před necelým měsícem na filmovém festivalu BFI London Film Festival. Podle oficiálních stránek filmu se snímek zatím promítá jen ve Spojeném království a v Irsku.

Reklama

Doporučované