Hlavní obsah

100 let ve fotografiích. V centru Prahy je k vidění Hitler na Hradě, Masaryk nebo Neumannová

Fotografie dokumentující 100 let Československa očima fotografů ČTK.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká tisková kancelář připravila v rámci stého výročí své existence unikátní výstavu fotografií. Zachycují všechny důležité okamžiky od roku 1918 až po současnost.

Článek

V centru Prahy je do konce měsíce k vidění unikátní výstava fotografií z archivu České tiskové kanceláře. Ta vznikla jako Československá tisková kancelář ve stejný den jako samotné Československo, tedy 28. října 1918. Od té doby pořídila na sedm milionů fotografií, z nichž je na počest společného výročí vystaveno 163 nejzajímavějších. Původně chtěli tvůrci přiřadit ke každému roku jen jednu fotografii, vzhledem k počtu událostí to však nebylo možné.

Výstava je instalovaná na pěší zóně Na Příkopě. Na třech desítkách venkovních panelů je k vidění výběr 163 fotografií. Na prvním snímku výstavy je Tomáš Garrigue Masaryk při návratu z exilu v roce 1918, poslední ukazuje úspěch Ester Ledecké na letošní zimní olympiádě. Pod všemi fotografiemi stojí krátké popisky v češtině a angličtině s datem pořízení fotografie a historickým kontextem.

Mezi řadou fotografií najdeme třeba setkání prezidenta Miloše Zemana a bývalého premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě během vládní krize 4. května 2017. Dále je k vidění fotografie Nicholase Wintona ve 105 letech, kdy dostal nejvyšší české státní vyznamenání, Řád Bílého lva. Winton v roce 1939 převezl do britského bezpečí 669 dětí a uchránil je tak před jistou smrtí v nacistických vyhlazovacích táborech. V neposlední řadě nabídl archiv ČTK dnes už nepředstavitelný moment, kdy Adolf Hitler shlíží v březnu 1939 z okna Pražského hradu na pokořenou zemi. Ten samý den, 16. března, vydal Výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava.

„O výběr fotek jsme se za dva roky, po které jsme výstavu připravovali, pohádali tolikrát, že to snad ani nebudu zveřejňovat. Ale výsledkem je zajímavý dokument, velice dobře promyšlený výběr a krásné fotografie ve skvělé prezentaci, která určitě každému návštěvníkovi řekne něco obecného i něco právě pro něj intimního,” řekl generální ředitel ČTK Jiří Majstr.

Výstavní premiéru měly Okamžiky století začátkem dubna v Praze ve Valdštejnské zahradě. Poté výstava postupně zavítala do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Plzně, Ústí nad Labem a Českých Budějovic. V pražské ulici Na Příkopě bude k vidění do konce měsíce.

Reklama

Doporučované