Hlavní obsah

100 tisíc měsíčně, nebo 35 tisíc? Češi začali mohutně dohánět německé výdělky

Průměrná hrubá mzda v jednotlivých krajích České republiky.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čechům rostou mzdy třikrát rychleji než Němcům, ale na výplatnicích přesto zůstává markantní rozdíl.

Článek

Určitě se vám to při výletech na západ od našich hranic nezdá, ale čísla nelžou: Češi začali dohánět sousední Němce, pokud jde o výdělky. V tomto tisíciletí dokonce mzdy v České republice rostou přibližně třikrát rychlejším tempem než v Německu.

Za posledních 18 let se meziročně zvyšuje průměrná mzda v Česku v průměru o 4,67 procenta, při přepočtu na eura by to bylo o 6,62 procenta. V Německu je průměrný růst průměrné mzdy 2,08 procenta, uvádí analýza společnosti Purple Trading.

Stále je ale náskok Němců a Rakušanů na výplatních páskách obrovský – berou totiž v průměru zhruba třikrát víc než Češi.

Anketa

Kolik berete měsíčně hrubého?
do 20 tisíc korun
25,1 %
20-30 tisíc korun
26,4 %
30-40 tisíc korun
19,6 %
40-50 tisíc korun
12 %
nad 50 tisíc korun
16,9 %
Celkem hlasovalo 189513 čtenářů.

Průměrná mzda v Rakousku činí v přepočtu více než 103 tisíc korun, v Německu pak bezmála 97 tisíc.

V Česku v letošním druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,2 procenta na 34 105 korun. Poprvé ve čtvrtletním sledování tak překonala 34 000 korun. Dvě třetiny zaměstnanců ale na tento průměr nedosáhnou. Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,3 procenta.

Loni byla průměrná mzda v Česku více než dvakrát vyšší než v roce 2000. Pokud by se převedla na eura, měli by Češi každý měsíc k dispozici třikrát více než před 18 lety. Němcům se průměrná mzda proti roku 2000 zvedla o 44 procent, uvádí Purple Trading.

Česká ekonomika podle všeho zažívá pozitivní časy a Čechům se daří čím dál víc. V absolutním srovnání ale stále na německé výdělky nedosáhnou.

„U průměrné mzdy sice za Německem ještě pořád výrazně zaostáváme, ale tempo jejího růstu je poměrně zajímavé o to víc, pokud bychom díky posilující koruně mzdu směňovali a chtěli utrácet v eurech,“ uvedl výkonný ředitel Purple Trading David Varga.

Na zářijovém manifestačním mítinku největší odborové centrály v tuzemsku, ČMKOS, její šéf Josef Středula ohlásil, že odbory budou tlačit na další růst mezd. V příštím roce budou požadovat, aby stouply o sedm procent. A cíl pro další roky formuloval Středula jasně: dohnat ve výdělcích Německo a Rakousko.

„Český zaměstnanec odpracuje v porovnání s německým, pokud bereme v úvahu průměrný věk života, o 11 let více. To je neakceptovatelné,“ prohlásil také Středula.

Reklama

Doporučované