Hlavní obsah
Online

Do Řecka smějí Češi od příštího týdne jen s negativním testem na covid

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s vývojem koronavirové situace ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Turisté z několika evropských zemí, včetně České republiky, budou smět do Řecka od 17. srpna jen s negativním testem na koronavirus. Podle agentury Reuters to dnes oznámila řecká vláda. Test bude muset být starý maximálně 72 hodin. Opatření se dále dotkne cestujících ze Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska.

- V Berlíně se vracejí školáci do lavic, podobně jako minulý týden žáci v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Hamburku. V Německu návrat do škol vyvolal živou debatu. Řeší se především, jestli mají mít školáci roušky i ve třídě, nebo jen na chodbách a toaletách. Německý ministr zdravotnictví na dnešek ohlásil tiskovou konferenci ke covid-19 spolu se svými protějšky ze spolkových zemí.

- V období nedýchatelných veder, která dusí Francii, si budou muset lidé v nejfrekventovanějších částech Paříže ode dneška i venku nasazovat roušky. Bez nich bude zakázáno procházet se po nábřežích kolem Seiny nebo na Montmartru, stejně jako nakupovat na velkých obchodních třídách metropole.

  • V Peru zemřelo nejvíce lidí s virem, blíží se půl milionu případů

    Nový denní rekord více než 200 mrtvých s nemocí covid-19 zaznamenalo v neděli Peru, které je po Brazílii a Mexiku nejzasaženější zemí Latinské Ameriky. Třiatřicetimilionový stát, který v červenci uvolnil některá koronavirová omezení, překročil hranici 21 tisíc zemřelých a blíží se počtu půl milionu prokázaných případů. Informovalo o tom v noci na dnešek peruánské ministerstvo zdravotnictví.

    Peru v červenci díky pomalejšímu šíření nákazy znovu otevřelo restaurace a obnovilo letecká spojení, v posledních dnech však postup viru opět nabral na síle. Denní počet mrtvých několikrát překročil dvě stovky a v neděli dosáhl počtu 228. Ve stejný den registrovaly úřady 7 012 nových případů nákazy, čímž celkový součet překročil 478 tisíc.

  • Školy v Berlíně mohou vyučovat i bez dodržování odstupu

    Školy v německém hlavním městě mohou vyučovat i bez dodržování jinak platného nařízení o minimálním odstupu 1,5 metru. Dnes, tedy na začátek školního roku v Berlíně, to oznámil místní správní soud. Obnovení výuky bez zachování všech preventivních opatření proti šíření nového koronaviru se nelíbilo dvojici žaček a jejich rodičům, kteří se z důvodů obav před nákazou obrátili na soud.

  • EK varuje před novou vlnou chaotických omezení na cesty po EU

    Evropská komise (EK) dopisem vyzvala vlády evropských zemí, aby na hranicích nedopustily „druhou vlnu nekoordinovaných opatření“ plynoucích ze snahy potlačit šíření nového koronaviru. Uvedla to dnes agentura AP, která měla možnost nahlédnout do prohlášení adresovaného 27 členským zemím Evropské unie a vládě Británie. Unijní exekutiva v textu dopisu naznačuje, že dřívější restrikce byly neúčinné.

    „Jakkoli musíme zajistit, aby byla EU připravena na možný vzestup počtu případů covid-19…, musíme se zároveň vyhnout druhé vlně nekoordinovaných opatření na vnitřních hranicích EU,“ cituje AP z vyjádření komise. „Znovuzavedení neefektivních restrikcí a interních hraničních kontrol je třeba se vyhnout. Odpovědí by mělo být spíše přijetí cílených, přiměřených a koordinovaných opatření, založených na vědeckých důkazech,“ píše se v dopise.

  • Řecko zavádí povinné testy na covid pro několik zemí, včetně ČR

    Turisté z několika evropských zemí, včetně České republiky, budou smět do Řecka od 17. srpna jen s negativním testem na koronavirus. Podle agentury Reuters to dnes oznámila řecká vláda. Test bude muset být starý maximálně 72 hodin. Opatření se dále dotkne cestujících ze Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska.

    Negativní test budou v Řecku požadovat také od všech, kdo do země vstoupí přes pozemní hranice, včetně řeckých občanů.

    Řecká vláda rovněž omezí veřejné akce, například koncerty, na nichž publikum nesedí. Vláda přistoupila k novým opatřením poté, co v neděli v Řecku zaznamenali nejvyšší denní nárůst případů nákazy koronavirem od počátku pandemie; v zemi se potvrdilo 203 případů.

  • Dnešní procházka Paříží: Pětatřicet stupňů a povinná rouška

    Projděte si mapu Paříže, roušky jsou povinné ve vybraných ulicích. Za jejich nenošení se udílí pokuty i ve Španělsku. Svátek Vavřince je ideální pro pozorování Perseid v Chorvatsku. A dozvíte se, proč ve Splitu rostou palmy.

  • Antonio Banderas se nakazil koronavirem

    Antonio Banderas, španělský herec, režisér, filmový producent a zpěvák, se nakazil koronavirem. O svém zdravotním stavu informoval prostřednictvím sociálních sítí. Podle svých slov se ale cítí dobře, jen je víc unavený než obvykle.

  • Šéf WHO: Přislíbené peníze na boj s koronavirem nestačí

    Mezi prostředky potřebnými pro boj s pandemií a těmi, které jednotlivé státy přislíbily, zeje obrovská propast. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podle krizového experta WHO šíření koronaviru zatím nenese znaky sezonnosti.

    Podle šéfa WHO jsou nadcházející tři měsíce klíčové pro boj s pandemií covid-19. Aby svět dokázal tohoto času efektivně využít, bylo by ale podle Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse třeba zlepšit financování. Existuje totiž „obrovská světová propast“ mezi potřebnými a přislíbenými finančními prostředky.

    „Jsme asi na deseti procentech,“ uvedl dnes šéf WHO, podle kterého bude třeba pro boj s pandemií desítek miliard dolarů. „Jen na vakcínu samotnou bude třeba sto miliard dolarů (2,2 bilionu Kč),“ uvedl.

  • Počet dosud nakažených koronavirem se v Rusku přiblížil k 900 000

    Po sobotním denním přírůstku 5 189 infikovaných přibylo v neděli dalších 5 118 pozitivně testovaných. Informoval o tom dnes operativní štáb. V zemi přibližně se 146 miliony obyvatel se v poslední době denní počet nově nakažených pohybuje pod hranicí 5 500. Rusko od začátku pandemie eviduje 892 654 infikovaných a v tomto ohledu je čtvrtým nejpostiženějším státem.

    Během víkendu zdravotnické úřady zaregistrovaly pokles úmrtí souvisejících s nemocí covid-19, způsobovanou koronavirem. Ve dnech před víkendem bylo denně zemřelých více než 100, v sobotu tento údaj klesl na 77 a v neděli podle dnešního sdělení štábu na 70. Dohromady je podle oficiálních statistik v Rusku doposud obětí koronaviru 15 001.

  • Serena Williamsová chce ve školách šířit osvětu o nošení roušek

    Serena Williamsová oznámila, že spolu se začátkem školního roku pomůže s darováním více než 4 milionů roušek do amerických škol pro nejohroženější žáky. Dále bude 38letá tenistka spolupracovat s výrobci triček Bella+Canvas a dalšími organizacemi na rozdání výukových materiálů ohledně nošení roušek pro 54 milionů žáků ve 115 tisících škol.

  • Průzkum: Třetina britských zaměstnavatelů plánuje propouštění

    Zhruba třetina britských zaměstnavatelů plánuje ve třetím čtvrtletí snižování počtu pracovníků. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z průzkumu organizace Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) a společnosti Adecco Group. Výsledky průzkumu podtrhují nebezpečí krize na britském trhu práce, která by mohla narušit oživování ekonomiky z koronavirové krize.

    Trh práce v době koronavirové krize podpořil program pro zachování pracovních míst, v jehož rámci vláda přispívá na mzdy zaměstnanců. Vláda již ale tento program začala omezovat, ačkoli řada podniků se stále potýká s problémy, píše Bloomberg.

  • Bloomberg: Pandemie tlačí miliony Evropanů do dluhové krize

    Evropu čekají další hospodářské otřesy, protože plány na ukončování bezprecedentní podpory zaměstnanců zavedené během koronavirové pandemie by mohly uvrhnout miliony domácností do dluhové pasti. Píše o tom agentura Bloomberg. Organizace, jež pomáhají jednotlivcům řešit jejich finanční problémy, varují před prudkým nárůstem počtu domácností, které nedokážou platit své účty. Dokonce i v zemích s vysokou úrovní úspor, jakou jsou Německo a Rakousko, začínají mít obyvatelé obavy, píše Bloomberg.

    „V některých oblastech již ve srovnání s loňským rokem registrujeme výrazný nárůst lidí žádajících o radu,“ uvedla Maria Kemmetmüllerová z rakouské organizace zastřešující dluhové poradce. „Na podzim očekáváme celoplošný nárůst poradenství až o 40 procent,“ dodala. Problémy domácností s dluhy jsou jednou z mnoha hrozeb pro oživení ekonomiky z hospodářské krize. Podkopávají totiž spotřebitelské výdaje a podle některých studií zvyšují riziko širší finanční nestability, upozorňuje agentura Bloomberg.

  • Chodby plné studentů bez roušek. Škola v Georgii hlásí devět nakažených

    Devět lidí mělo pozitivní test na koronavirus na střední škole v Georgii. Pozornost minulý týden vzbudila fotografie z budovy školy, kde se desítky studentů tlačí v jedné chodbě. Oznámení o šesti nakažených studentech a třech učitelích zaslal ředitel školy rodičům v sobotu. Podle něj funguje škola v souladu s bezpečnostními opatřeními ministerstva zdravotnictví.

    Fotografie se objevila na sociálních sítích minulý týden. Během prvního dne školy od koronavirové pandemie chodby zaplnily davy studentů, z nichž jen někteří měli nasazenou roušku. Oba studenti, kteří fotografii sdíleli, byli na pět dnů vyloučeni ze školy.

  • Německo má 436 nových případů koronaviru, v neděli jich bylo 555

    V Německu bylo za posledních 24 hodin zjištěno 436 nově nakažených koronavirem. Celková bilance infikovaných virem SARS-CoV-2 od začátku epidemie tak vzrostla na 216 327 lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes ráno zveřejnil německý Institut Roberta Kocha (RKI), který sčítá případy hlášené z jednotlivých zdravotních úřadů. Předtím denně třikrát za sebou přibylo přes tisíc nově nakažených koronavirem. Tisícová hranice byla naposledy překročena 9. května.

  • Australská Victoria hlásí rekordní počet úmrtí, ale méně nových případů

    Australský stát Victoria za neděli eviduje 19 nových úmrtí v souvislosti s koronavirem, což je nejvyšší nárůst počtu úmrtí za jeden den od vypuknutí pandemie, uvedlo v pondělí ráno Victoria's Health and Human Services (DHHS). Nových případů přibylo 322, což je na druhou stranu nejnižší denní nárůst případů od 29. července. Premiér Scott Morrison vyjádřil upřímnou soustrast rodinám pozůstalým.

  • Nový Zéland 101 dnů nezaznamenal přenos nákazy mezi lidmi

    Všech 21 aktivních případů na Novém Zélandu připadá na cestující ze zahraničí. V karanténních hotelech nepřibyl jediný nový nemocný. Kromě přísných hraničních kontrol se život na Novém Zélandu vrátil k normálu, nejsou nutné roušky ani fyzické distancování. 101 dnů tak země neeviduje přenos nákazy mezi obyvateli.

    Na Novém Zélandu bylo celkově potvrzeno 1 219 případů a 22 úmrtí. U žádného z nakažených není nutná hospitalizace.

  • Berlínští školáci se vracejí do lavic

    V Berlíně se vracejí školáci do lavic, podobně jako minulý týden žáci v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Hamburku. V Německu návrat do škol vyvolal živou debatu. Řeší se především, jestli mají mít školáci roušky i ve třídě, nebo jen na chodbách a toaletách. Německý ministr zdravotnictví na dnešek ohlásil tiskovou konferenci ke covidu-19 spolu se svými protějšky ze spolkových zemí.

Reklama

Hlavní zprávy