Hlavní obsah

105 let ležel na dně moře. Archeologové našli křižník Scharnhorst

Foto: Profimedia.cz

Potopený křižník našli archeologové v překvapivě dobrém stavu.

Reklama

Archeologové po pěti letech pátrání našli vrak pancéřového křižníku Scharnhorst, který před 105 lety potopili Britové v bitvě u Falkland. Po křižníku začali pátrat u příležitosti 100. výročí od osudné bitvy. Vrak mořští archeologové lokalizovali v hloubce 1,6 kilometru a s ohledem na jeho stáří ho našli ve velmi dobrém stavu.

Článek

Na štítku na trupu lodi je dokonce dobře čitelný původní nápis. Vrak ležel celých 105 let na dně moře bez povšimnutí, protože britští navigátoři neměli po vyhrané bitvě ponětí, kde přesně jsou. „Velkou ironií celého objevu je, že jsme Scharnhorst našli náhodou,” řekl vedoucí pátrací akce Mensun Bound.

Popsal, že proces většinou začíná rozdělením mořského dna na sektory, které pak odborníci prohledávají pomocí autonomních podvodních zařízení. Ta mapují prostor po lineárních liniích. Vrak ležel těsně mimo ně. K radosti vědců se ale silueta křižníku krátce ukázala v záběru, když se zařízení obracelo, aby nabralo směr k jiné paralelní linii.

Jméno velitele celé válečné eskadry nesla v letech 1940 až 1945 dnešní Uruguayská ulice na pražských Vinohradech. Česky se ulice za druhé světové války jmenovala Hraběte Spee, německy její název zněl Graf-Spee-Strasse.

Reklama

Související témata:

Doporučované