Hlavní obsah
Online

10 dnů do voleb: Komu nadržují průzkumy a proč

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

SPD je populární v regionech. Na archivním snímku předseda Tomio Okamura a místopředseda Radim Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Předvolební dění sledujeme v online reportáži.

Článek

Volební online infobox

- Do zahájení voleb zbývá 10 dní. Na Seznam Zprávách pro vás sledujeme, co dělají tři favorité na post premiéra a jak pokračuje předvolební kampaň.

- Kdo kandiduje u vás v kraji? Kompletní přehled kandidátek najdete ZDE. S kým se nejvíc shodujete, si můžete vyzkoušet ve Volební kalkulačce.

- Kdo vyhraje volby? Připravili jsme pro vás vlastní volební model.

  • Proč voliče táhne ANO, SPD i komunisté

    Proč strany a hnutí kritizující nynější režim svou pozici ještě posílily. Přinejmenším na odlehlých místech, kde se proti poměrům před třiceti lety mnoho nezměnilo, pochybují lidé o tom, že polistopadová demokracie má vůbec nějaký smysl. Více v analýze Petra Holuba:

  • Pozor na orbanizaci, varoval před českými volbami primátor Budapešti

    Zástupci Pirátů a STAN, kteří se dnes přes videokonferenci spojili s budapešťským primátorem a jedním z lídrů maďarské liberální opozice Gergelym Karácsonym, po jednání varovali před tím, aby se ČR vydala současnou cestou Maďarska a vládní strany Fidesz a premiéra Viktora Orbána, k němuž jsou kritičtí. Předseda maďarské vlády ve středu přijede na návštěvu České republiky. Jednat bude s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a sejde se i s prezidentem Milošem Zemanem. „Chtěl bych podpořit naše české přátele, aby se poučili z našich chyb a nevydali se cestou orbanizace,“ uvedl maďarský politik na dnešní tiskové konferenci, jeho slova byla do Prahy zprostředkována videokonferencí. Citoval také z projevu bývalého českého prezidenta Václava Havla, který podle něj před Orbánem varoval už v roce 2002.

  • Liberálové se dnes sejdou s primátorem Budapešti

    V předvečer návštěvy maďarského ministerského předsedy Viktora Orbána v Česku se zástupci liberálních stran v čele s koalicí Pirátů a STAN sejdou v Praze s primátorem Budapešti Gergelym Karácsonym. Za předmět jednání označili stav demokracie v regionu střední Evropy s důrazem na Maďarsko, kde dochází k omezování svobody médií, omezování činnosti politických stran a oslabování Ústavního soudu.

    Orbán přijede do Česka na pozvání premiéra Andreje Babiše, navštíví spolu Ústí nad Labem, kde premiér kandiduje do Poslanecké sněmovny jako lídr svého hnutí ANO. Poté se sejde i s prezidentem Milošem Zemanem.

  • Internet si utahuje z vlasteneckého Volného bloku: Neumí česky

    Volný blok nezařazeného poslance Lubomíra Volného si na sociálních sítích utrhl velkou ostudu. Strana, která bojuje proti očkování a označuje se za vlasteneckou, na svém profilu hlásá: „Čechy, Morava, Slezko, trojka, která tvoří Česko.“ Lídrovi uskupení Lubomíru Volnému, který kandiduje v Moravskoslezském kraji, se lidé posmívají, že neumí správně napsat ani region, ze kterého pochází. „Magistře, magistře, asi jste chodil jen na hodiny kotoulu,“ vysmál se Volnému jeden z uživatelů Facebooku.

  • Kdo jsou sponzoři kampaní

    Analýza transparentních účtů, kterou provedly Seznam Zprávy s pomocí aplikace na prověřování firem Cribis, přibližuje, od koho politické strany dostávají peníze na předvolební kampaň. Sázejí hlavně na příspěvky členů.

  • ANO a koalice Pirátů a STAN ve sporu kvůli billboardu

    Hnutí ANO na sociálních sítích zaútočilo na koalici Pirátů a STAN, která pod billboard ANO, jenž ji kritizuje, přilepila vlastní plachtu. Koalice píše, že majiteli plochy poslala odpovídající částku za pronájem. Vládní hnutí ANO na svém oficiálním facebookovém profilu aktivitu komentuje: „Kdo se chce nastřelit ve vyvlastněném bytě?“ Komentář je doplněný o emotikony léků a injekcí.

  • Superhrubá mzda se nevrátí, uvedla Schillerová

    Ministryně financí v televizní debatě uvedla, že hnutí ANO nepočítá s návratem konceptu superhrubé mzdy. „Určitě se nevrátí,“ oznámila ministryně v debatě lídrů jihomoravských kandidátek, kterou z Brna vysílá ČT24.

  • Vy nevíte, kde začíná Morava?

    Nejenom programové otázky, důchody nebo pandemii covidu řeší politici na předvolebních mítincích. Voliči na ně „vytahují“ i témata, která právě politikou nehýbají.

    Za kandidátem koalice Spolu, vlivným brněnským členem ODS Pavlem Blažkem, si na mítinku právě v Brně přišel stěžovat místní patriot. Vadí mu slogan koalice „Dáme Česko dohromady“.

    „Pane doktore, Česko končí na Vysočině!“ zlobil se muž s deštníkem ANO. Pro některé Moravany je novotvar zjevně citlivé téma.

    Blažek překvapen nebyl. „Je to tak, slýchá to pořád i moje maminka, učitelka češtiny na gymnáziu, která mi za to nadává.“

    Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

    Pavel Blažek a nespokojený občan Brna.

  • Petr Fiala v Brně burcuje příznivce

    Předseda ODS a lídr koalice Spolu vyzval příznivce na brněnském mítinku, aby přesvědčovali lidi ve svém okolí k volbě koalice. „Prosím, nemyslete si, že už je to vyhrané,“ řekl Fiala. Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky je potřeba poslední dny kampaně využít naplno. Kandidáti burcují podporovatele, i malý rozdíl podle nich může rozhodnout volby.

    Foto: Seznam Zprávy

    Petr Fiala na pondělním mítinku.

    Foto: Seznam Zprávy

    Nejvíc selfie si ale účastníci mítinku chtějí udělat s Jindřichem Šídlem.

  • Předvolební schůze

    K vládnímu návrhu na zmrazení platů vrcholných politiků na následujících pět let i k závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě se poslanci sejdou příští týden, zřejmě v úterý. Žádosti o svolání dvou mimořádných schůzí odevzdají jejich iniciátoři v následujících dnech. Obě schůze se tak odehrají jen několik dní před volbami.

  • Babišův předvolební trumf pokazí demonstrace

    Předseda vlády Andrej Babiš, který část své kampaně staví na protiimigrační rétorice, ve středu do Česka přiveze odporem k migraci proslulého maďarského premiéra Viktora Orbána. Před Kramářovou vilou se kvůli tomu chystá demonstrace. Spolku Puls Evropy se nelíbí, jakým způsobem Babiš zasahuje do kampaně.

  • ČSSD zveřejnila předvolební videoklip

    ČSSD, která v sobotu zahájila finální kampaň v Brně, představila předvolební klip svého předsedy Jana Hamáčka.

Reklama

Hlavní zprávy