Hlavní obsah

11 dní na Blízkém východě: Tisíce zraněných, stovky mrtvých a žádný vítěz

Foto: Profimedia.cz

Ještě 20. května na Gazu dopadaly rakety a místní museli být evakuováni.

Reklama

Křehké příměří mezi Izraelem a palestinskou militantní skupinou Hamás v pásmu Gazy vstoupilo v platnost po 11 dnech bojů, během kterých umírali muži, ženy i děti.

Článek

Dohoda o příměří uzavřela nejtěžší kolo bojů mezi znepřátelenými stranami od války v roce 2014 a opět není jasný vítěz. Izrael podle agentury způsobil Hamásu těžké škody, ale nedokázal zabránit raketové palbě, která již více než deset let narušuje život milionů Izraelců. Současný konflikt mezi Hamásem a Izraelem je nejvážnější za poslední roky. Na rozdíl od předchozích ten současný podnítil pouliční násilí v izraelských městech mezi radikálními Židy a Araby.

Podle četných zpráv jsou největšími oběťmi útoků děti, u kterých bombardování vyvolává rozsáhlá traumata, některé z nich je prožívají opakovaně. Izrael a radikální hnutí Hamás spolu za posledních dvanáct let válčí už počtvrté.

Od Šajch Džarráhu po příměří

Počátek vyhrocené spirály současného konfliktu lze datovat do října minulého roku. Izraelský soud rozhodl, že má být několik palestinských rodin žijících ve čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě do května 2021 vystěhováno. Do jejich domovů se chtějí nastěhovat izraelští osadníci.

Proti rozhodnutí podalo v únoru 2021 několik palestinských rodin z Šajch Džarráh odvolání. Právní bitvu však začaly doprovázet protesty požadující zabránění vysídlení Palestinců z jejich domovů v Jeruzalémě. Neutichly ani během dubna. Palestinský prezident Mahmud Abbás navíc odložil plánované volby, ve kterých měl v úmyslu kandidovat i jeho islamistický soupeř z Hamásu ovládající Gazu.

Oběti

Jedenáctidenní boje palestinského Hamásu s Izraelem nepřežilo 243 Palestinců. Nová těla se v pátek našla v tunelech, které Izrael bombardoval a jež Hamás využívá k přepravě a uskladnění munice. Mezi mrtvými je 66 dětí. 1910 lidí bylo zraněno.

Izrael má 12 obětí, včetně pětiletého chlapce, šestnáctileté dívky a přes 300 zraněných.

Hamás a militantní skupina Islámský džihád uvedly, že bylo zabito nejméně 20 jejich bojovníků, Izrael odhaduje počet zabitých bojovníků na nejméně 130. Přibližně 58 000 Palestinců podle AP uprchlo ze svých domovů.

Násilí se od 13. dubna, kdy Palestince v první den ramadánu rozčílily bariéry před vstupem do Starého města, opakuje každou noc. Střety se šíří do arabsko-židovského přístavního města Jaffa poblíž Tel Avivu. V Jeruzalémě židovští extrémisté rozčílení z množství videí z útoků Palestinců na ortodoxní Židy zveřejněné v aplikaci TikTok útočí na Araby a skandují protiarabské slogany. O několik dní později se střetávají radikální skupiny. Za pokřiku „smrt Arabům“ pochodují k Damašské bráně. Na místě propukají střety mezi Palestinci a policií, která se snaží obě skupiny oddělit. Zraněny jsou desítky lidí. Násilí mezi Araby a Židy se šíří do dalších částí města.

Radikálové v Gaze začínají do Izraele posílat zápalné balóny a způsobují desítky požárů.

7. května izraelští policisté zasahují u mešity Al-Aksá. Střety končí zraněním 200 Palestinců a šesti policistů. Jsou zastřeleni dva palestinští ozbrojenci a třetí je zraněn po zahájení palby na izraelské bezpečnostní síly na severu Západního břehu. Izraelské úřady tvrdí, že skupina v Izraeli plánovala provést „velký útok“.

„Občané Jeruzaléma, chceme, abyste Židům noži uťali hlavy. Každá ruka může proříznout jednu tepnu na krku. Nůž stojí pět šekelů. Kupte si ho, nabruste jej a podřízněte tady. Stojí jen pět šekelů. Díky těmto pěti šekelům ponížíte židovský stát,“ pronáší bývalý ministr vnitra, jenž stále pracuje pro Hamás, v palestinské televizi 7. května.

8. května, v nejposvátnější noc ramadánu, propuká další násilí ve východním Jeruzalémě. Policie používá vodní děla, gumové projektily a slzný plyn proti davům Palestinců, někteří házejí kameny. Více než 120 Palestinců a asi 17 policistů je zraněno. Kvůli rostoucím nepokojům izraelský nejvyšší soud odkládá jednání o Šajch Džarráh, napětí však neustává a dochází k dalším střetům mezi izraelskou policií a Palestinci.

10. května palestinský hněv umocňuje každoroční pochod Jeruzalémem, který je naplánován stovkami izraelských nacionalistů na oslavu dobytí východního Jeruzaléma Izraelem v roce 1967. Pochod má vést převážně arabskými částmi Starého města, což Palestinci považují za úmyslnou provokaci. Je zraněno více než 300 Palestinců a asi 21 policistů.

Hamás dává Izraeli ultimátum, aby do 18:00 „stáhlo své vojáky z mešity Al-Aksá a Šajch Džarráhu“. Izrael nereaguje, Hamás a teroristická skupina Islámský džihád tak po letech začínají z Pásma Gazy ostřelovat izraelské území, na což Izrael odpovídá masivní raketovou odvetou. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Hamás „přesáhl všechny meze“, za což se Izrael pomstil leteckými nálety, během kterých umírají tři bojovníci Hamásu.

Pokračující výměna raketových a leteckých útoků rychle eskaluje do nejsilnějších nepřátelských akcí mezi oběma stranami od roku 2014.

Frakce prezidenta Abbase Fatah a Hamás odsuzují hrozící vystěhování palestinských rodin z jejich domovů před plánovaným soudním jednáním. Hamás vyzývá Araby, aby vytvořili „lidské štíty odporu“.

Izraelská armáda během náletů likviduje výškovou budovu v Gaze, kde sídlilo hned několik zahraničních médií. Novináře i ostatní obyvatele budovy izraelské síly včas varovaly, podle pracovníků agentury AP i dalších obyvatel jim ale armáda dostatek času na odnesení svého vybavení nedala.

Předchozí izraelské prohlášení uvedlo, že ve věži byly umístěny „vojenské prostředky“ náležející zpravodajským úřadům Hamásu.

Netanjahu hájí sobotní nálet na výškovou budovu v Gaze. Podle něj v objektu měla „rozvědnou kancelář palestinská teroristická organizace, která plánuje a organizuje teroristické útoky proti izraelským civilistům“. Budovu přitom označuje za „naprosto legitimní cíl“ a doplňuje, že informace o sobotním útoku Izrael sdílel s americkými úřady. Pronajímatel panelového domu zničeného leteckým úderem Izraele popírá, že by v budově byla nějaká vojenská přítomnost.

Izraelská armáda v noci ze 16. na 17. května zesílila bombardování palestinského Pásma Gazy, na město Gaza vypálila přes sto raket. Noční údery jsou popisovány jako zatím nejsilnější od začátku bojů. Izraelská armáda oznamuje, že při jednom náletu zemřel velitel Islámského džihádu Husám abú Harbíd.

České Ministerstvo zahraničních věcí na Twitteru podporuje Izrael.

V řadě evropských měst se konají tisícové demonstrace na podporu Palestinců. Během některých z nich dochází k antisemitským incidentům.

V přístavní Jaffě hlídá uzavřené ulice jízdní policie a hlídkují tam policisté. Izrael se tak snaží zklidnit napětí mezi židovskými občany a Araby, kteří tvoří pětinu obyvatelstva Izraele. Při nepokojích umírá jeden člověk, poničeny jsou mešity, synagogy, hřbitovy, restaurace, auta i divadlo. Při výbuchu zápalné bomby v domě v Jaffě je zraněn dvanáctiletý muslim.

Izraelská televize 18. května oznamuje, že by ve čtvrtek ráno mohlo začít platit příměří, o němž se intenzivně vyjednává, Hamás i Izrael to pak popírají.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás obviňuje Izrael z organizovaného státního terorismu a válečných zločinů.

V severoizraelských městech Haifa, Akko a Naharija se opět spouští sirény značící nebezpečí. Podle webu Haaretz oblast ohrožují nejméně čtyři rakety, které byly vypáleny z Libanonu.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie vyzývají k okamžitému zastavení bojů mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás. Maďarsko společné komuniké nepodporuje.

Vysoký důstojník jižního velitelství armády novinářům webu Haaretz oznamuje, že se radikální skupina Hamás během současných bojů nejméně třikrát pokusila vyslat pozemní vojáky do Izraele z Pásma Gazy skrze tunely, které vedou až k hranici, ale nepřekračují ji. Izrael všem třem pokusům o infiltraci zabránil.

Bezpečnostní kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua 20. května schvaluje jednostranné příměří, které má ukončit 11 dní trvající izraelskou vojenskou operaci v Pásmu Gazy.

Několik médií včetně televize Al-Džazíra uvádí, že příměří začne platit v pátek ve 2:00 místního času (1:00 SELČ). Představitel Hamásu mezitím agentuře Reuters sděluje, že skupina bude respektovat klid zbraní od stejného okamžiku.

Skupina Hamás, která Pásmo Gazy ovládá, podle libanonských médií informovala Hizballáh, že s příměřím s Izraelem od pátku souhlasí.

Ani páteční časné ráno se neobešlo bez střetů v okolí mešity al-Aksá v okupovaném východním Jeruzalémě. Mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld řekl tiskové agentuře AFP, že Palestinci házeli kameny na policisty a že byla přijata opatření potlačující „nepokoje“.

Podle agentury AFP se dnes Palestinci na Chrámové hoře po polední modlitbě znovu střetli s izraelskými policisty. Stejně jako v minulých případech házeli na Izraelce kamení a policie zasáhla prostředky, které používají pořádkové síly, mimo jiné zábleskovými granáty. Izraelská média informovala, že Hamás vyhlásil na dnešek v Jeruzalému den hněvu.

V pátek odpoledne se v Praze na Klárově schází desítky demonstrantů, aby vyjádřily podporu Palestině, po 15:00 se vydaly průvodem k Černínskému paláci na Loretánském náměstí, k sídlu českého Ministerstva zahraničí.

Reklama

Doporučované