Hlavní obsah

11 let poté. Dluhy po libereckém mistrovství světa půjdou opět k soudu

Foto: Seznam Zprávy

Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová kvůli dluhům čelila trestnímu oznámení. Policie ale oznámení nakonec odložila.

Reklama

Dluhy po mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 zamíří opět k soudu. Na své peníze marně čeká řada firem a podnikatelů, kteří se na akci, které šéfovala Kateřina Neumannová, podíleli.

Článek

„Byli jsme přesvědčeni o tom, že záležitost je pro město uzavřená, ale nyní budeme čelit dalšímu soudnímu projednávání. Je třeba zmínit, že město to stojí nemalé peníze. Dosavadní náklady města na soudní výlohy jsou už ve výši 800 tisíc korun,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). „Je nám samozřejmě líto všech, kdo tehdy své služby organizačnímu výboru poskytl, ale soud už žalobu zamítl a rozhodl o tom, že město Liberec nenese za dluhy po mistrovství světa zodpovědnost. Město Liberec neručilo za žádné závazky.“

Zámečník naráží na fakt, že Obvodní soud pro Prahu 6 vloni v prosinci zamítl žalobu sdružení dodavatelských firem, které po českém lyžařském svazu a městu Liberec požadovalo zaplacení více jak 37 milionů korun a příslušenství.

Podle soudu obě instituce nenesou za dluhy zodpovědnost. Sdružení ale podalo odvolání, a celou záležitost tak bude v polovině října projednávat Městský soud v Praze.

Mezi věřiteli je řada podnikatelů, firem, ale například i liberecký dopravní podnik nebo Městská policie Liberec. Nedostali zaplaceno za práci pro pořadatele, kterým bylo občanské sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009.

„Pro město Liberec je už nemyslitelné i mimosoudní vyrovnání, protože soud už jednou v této věci rozhodl. Mohlo by se jednat o neoprávněné nakládání s veřejnými prostředky,“ uvedl magistrát.

Sdružení firem tvrdí, že český lyžařský svaz a Liberec mají za dluhy odpovědnost na základě takzvané hostitelské smlouvy šampionátu, kterou tyto subjekty podepsaly.

Liberecké mistrovství světa v klasickém lyžování stálo dvě miliardy.

Kromě soudu řeší radnice ještě další záležitost. Město Liberec bude muset na konci roku 2020 zaplatit 17,2 milionu korun na vratkách a penále za pochybení ve výběrových řízeních na 35 stavebních akcích v letech 2006–2009 v souvislosti s MS 2009. Město se nyní obrátilo na ministryni financí Alenu Schillerovou s žádostí o odpuštění částky.

Mistrovství světa v klasickém lyžování z roku 2009 je považováno za jednu z nejvýznamnějších sportovních akcí v historii Česka. Stálo dvě miliardy korun. Na vybudování sportovišť stát přispěl částkou 1,5 miliardy korun, město 400 miliony a Liberecký kraj 165 miliony korun.

Účast diváků na mistrovství byla ovšem natolik nízká, že ve výsledku skončila dluhem 92 milionů korun. Kvůli tomu sdružení OC Fis Nordic v roce 2012 skončilo v úpadku. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová kvůli tomu čelila trestnímu oznámení – Neumannová prý musela vědět, že objednala služby, které není schopna zaplatit. Policie ale oznámení nakonec odložila.

Reklama

Doporučované